Podoba spodní části třídy 1. máje v Liberci je nejistá. Zastupitelé smlouvu se Synerem neschválili

Liberečtí zastupitelé neschválili plánovací smlouvu s firmou Syner Group na stavbu bytového domu v dolním centru třídy 1. máje. Stavební společnost i přesto může začít stavět. Jak je to možné, zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Plánovací smlouva měla zajistit, aby na pozemku vznikl bytový dům v souladu s pravidly, která nastavila liberecká architektonická kancelář a měla nahradit tu, která vznikla už v roce 2009. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce ze SLK by to mohlo znamenat, že by firma Syner Group mohla stavět podle původního územního rozhodnutí, a to i bez zastupitelstvem schválené plánovací smlouvy.

Mezi vedením města a stavební firmou podle Šolc panuje shoda v tom, že je projekt přežilý a potřebuje nové územní řízení, a proto vedení města předloží zastupitelům upravenou plánovací smlouvu. „Nás to mrzí, že nebyla plánovací smlouva odsouhlasená. Budeme i nadále s městem komunikovat ohledně plánovaného záměru dostavby na třídě 1. máje. Pořád je záměrem tu výstavbu rozšířit nejen o bytový dům, ale také o sdílené bydlení studentského typu,“ potvrzuje mluvčí Syner Group Ondřej Paclt.

Zastupitelé s plánovací smlouvou nesouhlasili zejména proto, že se jim zdála nepřiměřeně dlouhá doba, která uplynula od vydání územního rozhodnutí. Vyslechli si také připomínky předsedy samosprávy společenství vlastníků jednotek Josefa Hromádka.

Ten zastupitelům přednesl nesouhlasné stanovisko obyvatel nedalekého 12patrového panelového domu v Matoušově ulici. „Budovy mají dosahovat výše 6. až 7. patra našeho domu. Navíc mají být oslova nalepeny na naše domy,“ uvedl.

Obyvatelům zmíněného panelového domu se nelíbí zejména to, že je nikdo nepozval k projednávání záměru. Náměstek Jiří Šolc jim vysvětlil, že plánovací smlouva je pouze dokument o spolupráci, a že budou účastníky stavebního řízení, ke kterému je pozve stavební úřad.

Co se na třídě 1. máje plánuje

V dolní části, u budovy bývalé banky IPB, by měla firma Syner Group postavit zmiňovaný bytový dům. Zároveň se město s firmou domluvilo, že by tam mělo vzniknout nové dětské hřiště, že vybuduje pěší zónu v přilehlé Slavíčkově ulici a nové chodníky.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka z SLK se podobným způsobem vyjednává o spolupráci s investorem, který chce na opačné straně ulice, ve stráni nad hotelem Imperial, postavit dům se zhruba 200 byty. Naproti tomuto domu, nad chystanou výstavbou domů firmy Syner, by měl stát další dům s několika stovkami dalších bytů. I v tomto případě jsou podle primátora s investorem v kontaktu.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související