Liberecká radnice musí vystěhovat úředníky z Uranu, budova dostane nový kabát. Jak bude vypadat?

18. únor 2021 11:05

Boletické panely, které tvoří fasádu úřednické budovy Uranu v Liberci, zanedlouho zmizí. Radnice chystá její rekonstrukci. Jak náročná oprava to pro město bude a kam radnice úředníky přestěhuje, zjišťovala Jana Pšeničková.

Liberecká radnice hledá náhradní kanceláře pro své úředníky. Bude je totiž muset dočasně vystěhovat z budovy Uranu na třídě 1. Máje, která by se měla v příštím roce začít opravovat. Změny dozná hlavně fasáda, ze které řemeslníci odstraní boletické panely, nahradí je pozinkovaný plech. Nově bude plášť sedmipodlažního domu členěn stíny říms a okny, ale i jednotlivými dílci plechu a spárami mezi nimi. Díky pozinkovaným částem se bude fasáda různě blýskat a reagovat na měnící se světlo okolí.

Kromě pláště čeká oprava také vzduchotechniku, elektroinstalaci a topení. Podle primátora města Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj by rekonstrukce měla trvat 37 týdnů a bude rozdělená do 4 etap. Přijít má na 84 milionů korun a město Liberec chce na rekonstrukci žádat dotace z evropského programu životního prostředí.

Z nevzhledných buněk by se do budovy Uranu mělo přestěhovat i zázemí autobusového nádraží

V plánu je také možnost, že by v prvním patře budovy mohlo vzniknout nové zázemí pro liberecké autobusové nádraží, které je teď v těsné blízkosti budovy Uranu v nevzhledných stavebních buňkách. Zabývat se tím má kancelář městského architekta.

Boletický panel je stavební prvek z oceli, skla, cementotřískové desky a minerální vlny, využívaný na stavbách budovaných ve třetí čtvrtině 20. století na území tehdejšího Československa. Jeho název je odvozen od místa, kde se v letech 1961-1980 vyráběl, v Boleticích nad Labem u Děčína. Své využití měl jako obkladový materiál na více než 3000 budovách veřejné občanské vybavenosti, např. školkách, školách, sportovních halách nebo administrativních budovách.

Nevýhodou boletických panelů je, že obsahují zdraví škodlivý azbest. Jeho účinky se mohou projevit za 10, ale také za 40 let po pohybu v jeho blízkosti. Části obsahující azbest se mohou v panelu nacházet jak ve vnitřní desce, tak také ve vnější desce zakrývané exteriérovým sklem.

Zdroj: Wikipedie

Kam půjdou úředníci?

Tajemník úřadu dostal za úkol do konce března vyhlásit výběrové řízení na vhodné kanceláře, kam by se mohlo přestěhovat zhruba padesát úředníků z odboru sociální péče. V budově sídlí 150 lidí, včetně 90 zaměstnanců městské policie. Strážníci by měli v budově zůstat i během rekonstrukce, přemístit se ale bude muset operační středisko s kamerovým systémem. Jestli se přemístí i pracovníci registru vozidel, zatím radní nerozhodli.

Budovu z roku 1969 město získalo bezplatně od státu v roce 2005. Kromě rekonstrukce přízemí před dvanácti lety neprošel dům žádnou výraznou opravou. I proto je v současné době kolem Uranu ochranné lešení, aby z fasády nemohlo spadnout nic na chodník a ohrozit kolemjdoucí.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související