Léta se nic nedělo, teď se tam začíná pracovat. Obří jáma na libereckém Perštýně ožívá

29. červen 2021 07:54

Ve vyhloubené jámě v centru Liberce na Perštýně jsou v posledních červencových dnech k vidění bagry a nákladní vozy. Na místě, kde má vzniknout moderní čtvrť, se po letech čekání začíná pracovat. Byla se tam podívat redaktorka Jana Pšeničková.

V kopci Na Perštýně v centru Liberce začaly přípravné práce první fáze projektu Nový Perštýn, na které získal investor, společnost LIC, stavební povolení. Nabylo právní moci v červnu 2021. 3 roky společnosti trvalo, než v únoru 2021 dostala územní rozhodnutí, na jehož základě pak mohla žádat o jednotlivá stavební povolení.

Po dokončení nabídne projekt ve třech fázích více než 400 bytů, podzemní parkovací stání, kanceláře, restaurace nebo kavárny. A podle Radima Fialy z firmy LIF Group, pod kterou investorská společnost spadá, začne rezervace bytových jednotek v září 2021. Projekt počítá i s výstavbou bezpečného serverového centra pro uložení počítačových dat. Částečně ho využije samotná společnost a částečně prostor nabídne i ostatním zájemcům.

Vizualizace - návrh budoucí podoby nové čtvrti na libereckém Perštýně z roku 2016

Na místě, kde dlouhou dobu byla jen díra v kopci, by měla vzniknout moderní městská čtvrť prorostlá zelení, u které se architekti inspirovali ve Vídni. Jedním z výrazných prvků bude například pěší promenáda, která se stane páteřní trasou nového městského parku. Parkovat by tam mohlo přes 800 aut, která se z větší částí schovají pod zem. Výstavba na čtyř a půl hektarovém pozemku vyjde podle odhadů na jeden a půl miliardy korun a hotová by měla být během 7 let.

Kde se v centru města vzala jáma

Čtěte také

Jde o pozůstatek developerského projektu společnosti ECE Projektmanagement, která od roku 2006 připravovala na Perštýně výstavbu obchodního centra Galerie Liberec za bezmála tři miliardy korun. Kvůli průtahům ve správních řízeních ale stavbu nakonec po třech letech zastavila a zažalovala Českou republiku o náhradu škody zhruba za 1,8 miliardy korun. V arbitráži firma nakonec spor prohrála, od té doby ale v centru města zůstala vyhloubená jáma. Pozemek v roce 2016 koupila právě společnost LIF, do jejíhož holdingu spadá, kromě již zmiňované investorské firmy LIC, také například Pivovar Svijany.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související