Plamen pod vodou, domácí modelína nebo raketka? IQLANDIA zveřejňuje videa se zábavnými pokusy

Desítky zábavných pokusů už natočili na videa lektoři libereckého science centra IQLANDIA a po dobu uzavření škol je postupně zveřejňují. Pokusy prý lze zvládnout doma. A tak jsme se do uzavřeného vědecko-zábavného areálu vydali na výzvědy.

„Máme natočených minimálně šedesát pokusů, možná víc, nemáme je přesně spočítané. Koneckonců to diváci sami zjistit, když půjdou na naše webové stránky, kde jsou odkazy k těm pokusům. Oba naše pořady Pokusík i Profík jsou také k dispozici na internetové televizi Stream," uvedl Petr Desenský, jeden z aktérů pokusů natočených na video.

V liberecké IQLandii uvidíte vodní vír

Podle něj jsou pokusy vymyšlené tak, aby je děti s rodiči mohli vyzkoušet v domácích podmínkách. Opravdu se snažíme, že to je zavařovací sklenice, jar, potravinářské barvivo a další věci, které jsou běžně dostupné doma. Na těch videích je jednoduchý návod, je tam sepsané, co budou potřebovat. Pak tam vidí nás, jak ten pokus uděláme, plus tam mají vysvětlení, proč se to stalo. Je to krátké a úderné," popsal videa lektor Petr Desenský.

Řez škodovkou

Videa s pokusy jsou tak nejen zábavná, ale i poučná. V době uzavření škol se můžou stát zajímavým zpestřením domácí výuky přírodních věd. Děti díky nim snadněji pochopí různé fyzikální principy nebo chemické reakce.

„Je to obecně princip celé IQLandie a všech science center, aby ukázaly, že věda není nudná, že to je zábavná věc, aby je to motivovalo ke studiu. V dnešní době je to hodně užitečné, když učitelé kvůli domácí výuce nemají možnost pokus předvést, tak jim pošlou aspoň odkaz. Děti vidí, jak my uděláme ten pokus a učitel jim pak pošle otázky: co, proč a jak se stalo. Ať to popíšou a tak dále," doplnil Desenský.

Vědecko-zábavní centrum iQLandia Liberec

Pokusy nazvané třeba Plamen pod vodou, Superabsorbent, Nebuď škrob nebo Průsvitné hopsající vejce najdete na stránkách science centra. IQLANDIA je stále zavřená a stejně jako všechny instituce závislé na návštěvnících teď bojuje o přežití. Lidé jí v těchto dnech můžou podpořit například nákupem předplacené vstupenky. Na webových stránkách předběžně plánuje program od osmého června.

autoři: Jaroslav Hoření , reČRoL | zdroj: IQLandia
Spustit audio

Související