Liberecká iQLANDIA vtáhne do světa vědy a techniky děti i dospělé. Vše si mohou osahat a vyzkoušet

2. listopad 2019

Šest pater vědecko-technické zábavy se stovkami exponátů na deseti tisíci metrech čtverečních, kde každé proč má svoje proto. Tak by se stručně dala popsat liberecká iQLANDIA. Jedno z nejvýznamnějších zábavních a zároveň poučných center svého druhu v Evropě, kde se děti i dospělí mohou nechat vtáhnout do okouzlujícího světa vědy, přírodních zákonitostí a vesmíru. To vše v deseti expozicích a Planetáriu.

Prohlídka celého centra trvá v průměru kolem pěti hodin, takže když si na ni vyčleníte celý den, určitě neprohloupíte. „Někdy to návštěvníci nestihnou ani za celý den a často se k nám proto vrací. Ta plocha je opravdu velká. A protože košile je bližší než kabát, začněme prohlídku v expozici Geo, tedy na planetě Zemi,“ říká ředitel Iqlandie Pavel Coufal.

V expozici Geo, kam se vchází pomyslnou hvězdnou branou, zaujme třeba simulace vlivu přírodních jevů na krajinu, 3D kolotoč, který se dříve využíval k výcviku kosmonautů nebo stroj času. Do nitra Země má namířena expozice GeoLab.

V expozici TULaborka je k vidění vše o aktuálních objevech Liberecké technické univerzity včetně nanovláken, což je liberecký unikát. Za pozornost stojí i expozice Živly, tedy oheň, voda, země, vzduch na jednom místě včetně simulátoru zemětřesení či vichřice. V expozici Člověk se návštěvníci seznámí s lidskými smysly i lidským tělem. Největší pozornost tu ale budí humanoidní robot. „Jmenuje se Thespian a je jedním z deseti robotů svého druhu na světě. Komunikuje s návštěvníky, má klouby, od pasu nahoru se umí celý hýbat. Jen chodit zatím neumí. To je ta budoucí realita,“ podotýká Pavel Coufal.

Humanoid Thespian

Lidstva a Země se týkají i expozice Vodní svět, Věda v domě či Sexmisie. A komu je Země malá, toho jistě zaujme Kosmo, expozice, kde nechybí přistávací modul Sojuz, Měsíční okno či vozítko Mars Rover. Ještě dál do hlubin vesmíru pak míří Planetárium. Plně digitální moderní zařízení, kde se v pohodlí polohovatelného křesla přemístíte v podstatě kamkoliv mezi planety, hvězdy, souhvězdí či mlhoviny.

V iQLANDII jsou i laboratoře a další prostory pro různé vědecké show, workshopy, badatelské aktivity a další hry a zážitky, kam se můžete opakovaně vracet a pokaždé objevit něco nového. Otevřeno je od úterý do neděle, v době svátků a prázdnin pak každý den.

Spustit audio