Chaty a chalupy jsou letos levnější a dostupnější, a to i v atraktivních Jizerkách nebo Českém ráji

20. duben 2023 16:40

V Libereckém kraji vzrostla nabídka rekreačních chat a chalup. Podle makléřů je často prodávají lidé, kteří je koupili v době koronavirové epidemie a teď už je nepotřebují. Mírně klesly i ceny.

Čtěte také

Po několika letech se uvolnily chatky i v oblíbených lokalitách v Libereckém kraji. Například v Hejnicích, v Bedřichově, v Krkonoších, v Českém ráji, na Turnovsku, u Máchova Jezera a podobně. V řádu nižších desítek procent klesly i ceny.

V oblíbených lokalitách jsou ale chatky zpravidla dražší. Redaktorka Johana Tománková našla na internetu malou chatičku v Bedřichově za 4 a půl milionu korun, realitní makléř Petr Babíček ze serveru Sreality, který chatu inzeroval, potvrdil, že kdyby chatka byla v méně známé části kraje, tak by mohla stát i o dva miliony míň.

Důvodů, proč lidé chatky prodávají, je několik. Podle realitní makléřky z MM Reality Jany Pavelkové například řada lidí koupila chatu v době covidové epidemie a v současné době je už tolik nevyužijí, nebo nemají čas dojíždět, a podobně. A tak je nabízejí k prodeji.

Současný trh s rekreačními objekty ovlivnila také inflace. Řada lidí má kvůli ní vyšší náklady na bydlení. Českému rozhlasu to potvrdil realitní makléř Ivo Šorm ze společnosti Broker Consulting.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související