Pandy červené z liberecké zoo zamíří do jiných zahrad. Doporučil to koordinátor jejich chovu

21. říjen 2023 09:57

V liberecké zoo jsou v současnosti tři pandy červené, samice a její dvě loni narozená mláďata. Právě ta najdou už brzy nový domov v jiných zahradách. Samička zamíří do Itálie, sameček do zahrady v indickém Darjeelingu. Doporučili to světoví koordinátoři chovu.

„Všechna naše zvířata jsou součástí mezinárodního záchovného programu a od jeho koordinátora jsme už dostali doporučení na obě mláďata, kam mají cestovat,“ uvedla liberecká zooložka Dorota Gremlicová s tím, že ve volné přírodě hrozí pandám červeným hrozí vyhynutí.

Zatímco mladá samička vyrazí do severoitalské zahrady La Torbiera, sameček má před sebou delší a komplikovanější cestu. Měl by se vypravit až do zoo v indickém městě Darjeeling, protože je geneticky vhodný pro doplnění tamního chovu. Jeho potomci by se navíc mohli dostat do volné přírody.

„Zoo Darjeeling vede taky repatriační program na červené pandy. Mají za sebou první úspěchy. Podařilo se jim vrátit do přírody pár jedinců, z nichž minimálně dvě samice už jsou potvrzené, že se v přírodě rozmnožily,“ přiblížila liberecká zooložka. Mladé pandy se podle ní přesunou nejspíš ještě letos na podzim.

„Právě podzim a jaro jsou nejlepší období pro transporty zvířat, protože už není takové horko a nehrozí ani náledí. Zároveň my těmi transporty i nahrazujeme jakési přírodní zákonitosti ve volné přírodě, kdy i tam odrostlá mláďata opouští své rodiny a hledají si nové nepříbuzné skupiny,“ doplnila mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související