Liberecká zoo postavila nové zázemí pro novozélandské papoušky. Otevřela i novou naučnou stezku

4. červen 2023 09:53

Liberecká zoo otevřela nový pavilon ohrožených novozélandských papoušku nestorů kea. Zoo je chová od roku 2008. Dva páry ptáků teď mají novou voliéru i zázemí za necelých 10 miliónů korun.

Nový prostor pro papoušky je zhruba pětkrát větší než ten původní a nechybí ani vnitřní zázemí. „Jednak pro ty ptáky, aby mohli hnízdit v jakési jeskyni, kterou jsme se tam snažili imitovat. A jednak tam máme i zázemí pro ošetřovatele, abychom ještě zlepšili zoohygienu,“ přiblížil zoolog a vedoucí úseku ptactva v Zoo Liberec Jan Hanel.

Nové zázemí pro nestory kea stojí na místě bývalých toalet a přišla na zhruba 10 milionů korun

Návštěvníci také mohou vyzkoušet novou trasu, která vede právě kolem nově otevřeného pavilonu papoušků nestorů kea a budovy Zoo Expo s expozicí žab. Cesta pokračuje naučnou stezkou, která se věnuje dravým ptákům, a na jejím konci je malá expozice veterinární medicíny. Na trase zoo vysadila jedlé rostliny.

„Až to tu rozkvete a hlavně vyplodí, tak tady děti budou moct ochutnávat angrešty, rybízy, brusinky. A zároveň některé rostliny, jako třeba maliní, na zimu usušíme pro zvířata a budou to moct zkonzumovat,“ doplnil ředitel liberecké zahrady David Nejedlo.

Spustit audio

Související