Oživil Vratislavickou kyselku a vyzná se v chutích vody. Hostem v Setkání u mikrofonu byl Jan Vokurka, první český vodní someliér

Pozvání do Setkání u mikrofonu od Pavla Kudrny přijal Jan Vokurka, majitel firmy Kitl, která lidem vrátila Vratislavickou kyselku. A právě její příběh, jak objevení v 19. století, tak i její návrat na trh v 21. století, byl jedním z hlavních témat pořadu.

Jan Vokurka, majitel firmy Kitl a první český vodní someliér, byl hostem v Setkání u mikrofonu

„U nás je voda skvělá. Jsme pod dohledem českých úřadů, Inspektorátu lázní a zřídel. Musíme každých deset minut posílat hlášení o té vodě. Jsme povinni dělat pravidelně rozbory vody,“ přiblížil, jak je slavná minerálka kontrolovaná po odborné stránce.

„Snahou všech těch opatření je, aby ta voda byla ve stálé kvalitě. Nicméně je to příroda a ty drobné rozdíly tam jsou. V průběhu roku se vám třeba mění teplota vody, ale je to v rozmezí jednoho stupně. Mění se i drobně mineralizace. Co má velký vliv, je každý nový vrt. My máme dva vrty, jeden je z roku 1964, druhý je z roku 1983. A od té doby je ta voda víceméně stejná,“ doplnil Jan Vokurka.

Vratislavická kyselka obsahuje výjimečné množství křemíku

On sám by prý asi rozeznal, která minerálka je z jakého vrtu. Možná i proto, že se v různých chutích vody vyzná. V době, když firma Kitl koupila zchátralý areál Vratislavické kyselky a začala ho obnovovat, si totiž udělal v Německu odborný kurz, takže je i prvním českým vodním someliérem. I o tom byla řeč v Setkání u mikrofonu. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související