Otřesné podmínky, hromadné hroby. Jen v Liberci bylo na 110 internačních táborů, odhaluje badatel

Na území Libereckého kraje fungovalo za druhé světové války kolem tří stovek nacistických táborů. Lágry měly podobu měst i podkrovních bytů a byly prakticky všude. K takovým závěrům došli badatelé ze Severočeského muzea v Liberci.

Dobová mapa z období 2. světové války

Když v roce 2012 vydalo Severočeské muzeum v Liberci knihu Tábory a válečná výroba, bylo překvapením, jak vysoký počet internačních táborů byl za druhé světové války na území Libereckého kraje. Po dalších deseti letech výzkumů dostávají hrůzy války nové rozměry. S badatelem Ivanem Rousem natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

„Jeden z (internačních) táborů byl dokonce v podkroví budovy Obchodní komory, která stojí naproti Severočeskému muzeu (v Liberci), to je doklad toho, že těch táborů bylo opravdu hodně a byly všude možně,“ odhaluje Ivan Rous.

„Další byl například v podkroví v ulici Ruprechtická, v liberecké hlavní poště, bylo toho víc,…jenom v Liberci to bylo přibližně 110 táborů“ dodává. Otřesné podmínky v internačních táborech vedly k řadě úmrtí a pohřbívání i v hromadných hrobech.

Jak taková zařízení vypadala? K čemu hlavně internační tábory sloužily? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související