Archeologové odkryli v Liberci zbytky romského koncentračního tábora

10. listopad 2020 16:40

Průzkum v zatáčce Kunratické ulice předchází budoucí výstavbě krajského sídla záchranky. Na místě za druhé světové války stával koncentrační tábor pro Romy a později lágr pro válečné francouzské zajatce. Archeologové tam odkryli cihlové podlahy a základy domů, jsou v dobrém stavu a nacházejí se více než metr a místy i tři metry pod zemí.

Na pozemku v zatáčce Kunratické ulice v Liberci, kde stojí autobazar a je tam i vjezd do kamenické firmy, kopali přes měsíc a půl liberečtí archeologové. Místo zkoumali kvůli plánované výstavbě sídla krajské záchranné služby. A objevili důkaz, že tam v minulosti stál internační tábor pro Romy a později lágr pro válečné zajatce.

Archivní nákres záchytného tábora pro Romy z let 1941 až 1943

Archeologové během měsíce a půl provedli asi 220 metrů průzkumných výkopů, během kterých se dostali až do hloubky tří metrů. Kopali v místech, kde měly podle archivních nákresů stát domy záchytného tábora pro Romy z let 1941 až 1943 a později až do konce války měly sloužit pro válečné francouzské zajatce. Podle archeologa Petra Brestovanského z libereckého Severočeského muzea měli štěstí. Domy se v té době většinou stavěly dřevěné, oni ale objevili značnou část budovy, která jako jediná měla cihlovou podlahu. Zachovaná podle Brestovanského zůstala i část obvodových stěn.

Čtěte také

Pozemkem prochází parovod, právě při jeho stavbě byly v minulosti základy toho domu nejvíce poničeny. I přesto považuje archeolog Brestovanský objev za unikátní. Kromě základů domu nalezli odborníci už jen polámané kusy nádobí a plechových hrnků. Podle archivních map existovala zatáčka cesty na Kunratice již v první polovině 19. století. Od druhé poloviny minulého století sloužilo místo jako skládka pro komunální odpad, zbytky panelů a železné konstrukce ze stavby nedalekého sídliště.

Co bude s místem dál?

Čtěte také

Liberecký kraj chce na pozemku vybudovat nové sídlo záchranky, která je v současnosti v nevyhovujících prostorách. Poslouží tak k záchraně lidských životů, což v sobě nese jistou symboliku ve vztahu k historii toho místa. Proto by měla být součástí celé stavby i připomínka této tragické minulosti. Dosud tam stálo sedm bílých křížů za sedm romských dětí, které zemřely v koncentračních táborech. Podle náměstka primátora Ivana Langra ze Starostů pro Liberecký kraj chce město Liberec na tomto místě vybudovat důstojný památník.

Podle archivních pramenů měl internační tábor v zatáčce Kunratické ulice v Liberci sloužit pro zhruba 130 Romů, které nacisté následně transportovali do různých koncentračních táborů. Nikdo z nich, včetně již zmiňovaných dětí, nepřežil. 

autor: Jana Pšeničková | zdroj: archiv Libereckého kraje
Spustit audio

Související