Nacisté měli lágry nucených prací i v Liberci a Chrastavě, připomíná výstava

Zapomínanou historii nucených prací na území České republiky za druhé světové války přibližuje výstava s názvem Ztracená paměť v Severočeském muzeu v Liberci. Putovní výstava historika Alfonse Adama má i lokální část. Historik Ivan Rous na konkrétních příbězích válečných zajatců ukazuje zapomenutá místa, kde byli drženi. Jen v Liberci bylo na 100 ubytoven včetně několika lágrů například pro sudetské Romy.

Připomínáním historie budujeme obranu proti budoucímu zlu, které by se v Evropě mohlo objevit.

„Výstava Ztracená paměť představuje místa nacistické nucené práce na území Česka. Jedná se o pracovní, koncentrační a zajatecké tábory,“ vysvětluje Ivan Rous, spoluautor výstavy. „Nezaměřuje se jen na ta místa, ale ke každému místu je uveden i konkrétní osud vězňů.“ V Liberci bylo podle Rouse víc než sto pracovních táborů. „Některé vypadaly opravdu tak, jak si lágr představujeme – dřevěný dům s plotem a ostnatým drátem. Z Ukrajiny a Ruska tu bylo kolem sedmi tisíc pracujících,“ říká Rous.

Nucené práce v Liberci

Pracovní tábor v Liberci byl dnešním podniku Letka v libereckém Růžodole. „Přímo v sále této hospody byl tábor, ženy tam pracovaly dole v továrně. Ženy byly nasazeny nejdříve v Rochlici, potom v Růžodole,“ popisuje Rous, podle kterého je důležité, aby si lidé tyto události naši historie připomněli. „Tím připomínáním historie budujeme obranu proti budoucímu zlu, které by se v Evropě mohlo objevit.“

Liberec byl centrem nacistické nucené práce v severních Čechách, pracovní tábor byl v Růžodole, v dnešním podniku Letka

Výstava je putovní, ze Severočeského muzea zamíří do Holýšova v Plzeňském kraji. Součástí výstavy je i katalog a webové stránky Ztracená paměť. Návštěvníci na nich najdou multimediální doprovodný materiál.

Nacistický tábor nucených prací byl taky v Chrastavě
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio