Ohlédnutí za rokem 2022: Očima, a hlavně mikrofony, redaktorů Českého rozhlasu Liberec

Výběr zajímavých reportáží redaktorů Českého rozhlasu Liberec natočených v roce 2022 nachystala na Nový rok kolegyně Ivana Bernáthová.

12 měsíců roku 2022 nebylo pro mnoho lidí vůbec jednoduchých. Už začátkem roku začala agrese Ruska proti Ukrajině a do České republiky přicestovaly statisíce uprchlíků před válkou. Spousta lidí jim pomáhala. Zároveň ale přišlo velké zdražování, pohonných hmot, elektřiny, plynu a potravin a lidé začali šetřit.

I přes tuhle krizi ale lidé zažívali i pěkné chvíle, stejně jako naši reportéři, kteří točili zajímavé reportáže o lidské solidaritě, nejnovějších lékařských technologiích, které vracejí pacientům zdraví i o tom, jak se tvoří skleněná krása.

Zdeněk Kudláček z Kolektiv Ateliers, který opravuje vitráže Průmyslového paláce

U jedné se zastavíme. Je o práci novoborských mistrů Kolektivu Ateliers, kteří restaurovali vitráže pro vyhořelé výstaviště v Praze Holešovicích, a natočil ji kolega Tomáš Mařas. Ještě dodáme, že rok 2002 byl Mezinárodním rokem skla. A slavila i Česká republika, kolébka sklářských mistrů, kteří svou zručností dokázali prorazit do světa a vysloužit si mezinárodní uznání. Na podzim 2022 to v Liberci připomněl například Týden Křišťálového údolí, kde se představili nejen přední brusiči, sklářští výtvarníci a šperkaři, ale také například světoznámá módní návrhářka a vyučená sklářka Blanka Matragi.

Divočáci na jabloneckém sídlišti Horní Proseč

A máme tu „vepřové“ téma. Ovšem nebudeme smažit řízky ani vařit guláš, ale zajedeme do Horní Proseče, která leží mezi Libercem a Jabloncem. Na tamní panelové sídliště se z okolních lesů stahují přemnožená divoká prasata. Není výjimečné se tam s nimi potkat i za bílého dne. Někteří lidé mají strach pouštět své děti ven, venčit psy, nebo jít jen tak na procházku. Natáčela o tom redaktorka Eva Malá.

Nový přístroj pomůže chirurgům při náročných operacích

Libereckým lékařům a samozřejmě hlavně pacientům bude pomáhat operační robot. Jeho výhodou je, že se dostane tam, kde to lidská ruka jen těžko zvládá. Díky kameře umožňuje robot nahlédnout lékařům hluboko do operovaného těla a zároveň oběma rukama ovládat superjemné operační nástroje. Chirurgové ho budou využívat hlavně k odstraňování gynekologických a urologických nádorů. Zajímala se o to redaktorka Jana Švecová.

Vezmeme vás také k sousedům do Polska. Tam stejně jako u nás pomáhají statisícům ukrajinských uprchlíků dobrovolníci a humanitární organizace. Nabízejí jim ubytování, jídlo i připojení k internetu, aby mohli být v pravidelném kontaktu se svými příbuznými. V Polsku natáčel reportér ČRO Liberec Michal Jemelka.

Celoměsíční jízdenka na německé vlaky

Z Polska to ještě vezmeme do Německa. Ostatně u nás, na česko- německo-polském Trojzemí, to není nic složitého. A vyzkoušíme si, jak se v Německu cestuje vlakem. Naši sousedé v Německu totiž v roce 2022 nabídli cestujícím devítieurovou jízdenku. Celý měsíc na ni mohli jezdit po Německu regionálními vlaky a městskou hromadnou dopravou. Využili toho i turisté z Česka, mezi nimi i redaktorka Ivana Bernáthová.

Od Baltského moře vyrazíme rovnou na hory. Provozovatelé lyžařských areálů museli před zahájením sezóny pečlivě zkontrolovat vleky a lanovky. Naše reportérka Johana Tománková byla u defektoskopických zkoušek čtyřsedačkové lanové dráhy v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, která vede na Lysou horu až do nadmořské výšky 1 315 metrů.

Odborníci odhadují, že může pocházet ze 17. až 19. století

A ponoříme se také do historie. Dělníci během rekonstrukce náměstí 1. máje v Mimoni odkryli rozměrný kamenný kvádr. Jak potom potvrdili archeologové, desítky let se pod dlažbou náměstí skrývala historická studna. U jejího objevování byl i redaktor Jiří Jelínek, uslyšíte o tom v jeho reportáži.

Český rozhlas Liberec vám přeje zdravý, veselý a na zajímavé události bohatý rok 2023!

Spustit audio

Související