Není lepší houby, než je růžovka, říká mykolog Zdeněk Pelda. Zeptali jsme se, jak ji odlišit od jedovatých muchomůrek
Hřiby, křemenáče, václavky, růžovky a další druhy hub dělají v tomto podzimní období radost všem, kdo umí hledat na těch správných místech. To potvrdil i mykolog Zdeněk Pelda, který byl hostem Ivety Kalátové.
Řeč přišla třeba na to, jak je to s bedlami, které jsou jedlé, a které jedovaté. „Bedly se někdy pletou s jedovatou bedlou zahradní, která by měla růst jenom mimo les, nebo i na záhonech. Na druhou stranu, najdete bedlu vysokou, která je typická tím, že je opravdu hodně veliká. A tu můžete sníst bez obav,“ nastínil Zdeněk Pelda.
Dále by si podle něj houbaři měli dát pozor třeba na jedovatou bedlu ostrošupinnou. Zpravidla neroste v lese, na klobouku má na rozdíl od ostatních bedel ostny a po rozkrojení příjemně voní. Nejlepší je proto podle Zdeňka Peldy sbírat bedly jen ve lese, kde většinou roste jedlá bedla vysoká.
Kromě bedel se Iveta Kalátová se Zdeňkem Peldou bavili také o růžovkách. „Není lepší houby, než je růžovka. Praxe to potvrzuje. Růžovka je houba, která se dá velmi snadno naučit. Má totiž zajímavou konzistenci, krásně voní, je nepřekonatelná obalená, ve smaženici, v jakékoliv úpravě,“ vychválil muchomůrku růžovku Zdeněk Pelda.
Nejtypičtější záměna je podle něj s jedovatou muchomůrkou šedivkou, která je opravdu šedivá a není na ní žádný růžový tón. Růžovka naopak zrůžoví, nebo je růžová všude, kde do ní říznete. Má také typický rýhovaný prstýnek.
Nebezpečnější záměna růžovky je pak s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Její prstýnek není rýhovaný, okraj klobouku je, a bradavky na klobouku jsou srovnané jako kruhy v terči.
Poslechněte si záznam rozhovoru.
Související
-
Schovejte si vzorek hub, které jíte, ulehčíte zdravotníkům práci při případné otravě, radí záchranář
Houbaři si měli dávat pozor na to, co sbírají. Jak se projevuje a případně léčí otrava jedovatými houbami , řekl redaktorce Ivaně Bernáthové záchranář Michael Georgijev.
-
Jak houby nejlépe uchovat na zimu
Když už máme nasbíráno, můžeme si připravit různé tradiční houbové pochutiny, jako smaženici, houbové řízky, kyselo nebo kubu.
-
Nevšední houby kuriózních názvů: Slizák a slizečka
Naše objevování neobvyklých hub zakončíme dvěma druhy hub s poněkud odpudivými názvy. Slizáky a slizečky představil Davidu Hamrovi liberecký mykolog Zdeněk Pelda.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.