Odřeniny po skoku do vody, nebo bodnutí hmyzem u jabloneckého Mšena ošetřuje vodní záchranná služba

Vodním záchranářům u přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou přibylo zásahů. Zatímco v roce 2023 jich zaznamenali celkem 17, už na konci července 2024 byli na stejném čísle. Jaká zranění nejčastěji ošetřují a kdy na hladinu dohlíží, se byla zeptat redaktorka Kateřina Hartmanová.

Zdena - „členka“ týmu vodních záchranářů u jablonecké přehrady Mšeno

„Naše drahá Zdena je model, který používáme k výcviku vytahování tonoucích z vody. Naše Zdena se svými sedmdesáti kily krásně klesne ke dnu a my máme pak na výběr spoustu možností, jak ji zachraňovat. Je to jediný člověk, který je tady na dně,“ popisuje s nadsázkou vodní záchranář Ladislav Marko.

Na jabloneckém Tajvanu společně s dalšími kolegy dohlíží na bezpečnost na vodní hladině. V minulosti ale u přehrady služba nebyla. Někteří návštěvníci si tak pamatují situace, kdy se například někdo z lidí topil, a museli čekat na záchranku.

Vodní záchranáři ale nezasahují jen v případě, že se někdo topí. „Nejčastěji tady máme každodenní zranění, spoustu odřenin, oděrek, nějaké řezné rány. Lidé třeba skáčou z mol, ze břehu, a rozříznou si nohu, nebo ruku o kameny,“ říká záchranář Marko.

Přehrada Mšeno v Jablonci nad Nisou

V roce 2024 podle něj případů přibylo. „Už na konci července jsme toho měli, co za celý minulý rok. Je toho řádově o nižší desítky víc než vloni. Měli jsme tady všechno, od pokousání psem, po velké řezné rány, měli jsme bolesti na srdci, alergické reakce, měli jsme dokonce osobu, která vykašlávala zpěněnou krev ve vodě,“ vypočítává.

Pro celou směnu je ale čas na služebně taky příjemným časem s přáteli. „Jsme v centru města, což znamená, že i lidé, kteří z našeho spolku, kteří nejsou ve službě, jdou za námi si popovídat, zahrát si deskové hry a společně strávíme hezký čas. Když se nic neděje, všichni si moc užíváme,“ říká záchranářka Magdalena Hatašová.

Služby mají záchranáři od 8 do 20 hodin po dobu července a srpna. Setkávají se ale v průběhu celého roku. V zimě například trénují záchranu osob z propadlého ledu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.