Malárie nebo žloutenka typu B? Nejčastějším postižením na cestách bývá průjem, říká primář infekčního oddělení liberecké nemocnice Adam Vitouš

2. srpen 2024

Proti čemu je dobré se nechat očkovat při cestování do exotických zemí? Jaké infekční nemoci hrozí u nás? I na to odpovídal primář infekčního oddělení Krajské nemocnice v Liberci Adam Vitouš. Do pořadu O čem se mluví ho pozvala Jana Švecová.

Před každou cestou je podle něj dobré se informovat o dané destinaci. „Na webu naší společnosti - infektologie.cz - je záložka cestovní medicína a v ní si najdete nejbližší ambulanci, kde se tomu věnují, není třeba jezdit nikam daleko,“ radí lékař.

Tropické nemoci jsou podle něj ale jen zlomkem nebezpečí, které cestovatele může potkat. „Infekce je to, čeho se cestovatelé do vzdálených zemí nejvíce obávají. Dlouhodobé průzkumy ovšem ukazují, že nejčastější příčiny úmrtí ve vzdálených destinacích jsou jiné – autonehoda, utopení, nebo srdeční selhání. Určitě to nejsou infekce,“ upozorňuje lékař.

Zároveň dodává, že člověk, který jede do klimaticky vzdálenějších zemí a s něčím se třeba léčí – ať už je to třeba cukrovka, srdce a podobně, by měl mít vyřešené tyto problémy, a pak teprve řešit očkování.

Nákaza na nás ale může čekat i doma. Třeba od klíšťat, které mohou způsobit buď boreliózu, na kterou existují léky, ale nedá se proti ní očkovat, nebo mnohem víc nebezpečnou klíšťovou encefalitidu, na kterou už vakcína existuje.

Proto doporučuje lidem nad 30 let nechat se proti tomuto onemocnění očkovat. „Čím je člověk starší, tím větší je nebezpečí komplikací,“ vysvětlil MUDr. Vitouš. Vysvětlil také jak se liší způsob nákazy klíštětem. „U borelie musí být klíště na hostiteli přisáté po delší dobu, kdežto u nebezpečnější klíšťové encefalitidy stačí chvíli a stejně se virus může přenést, doplnil lékař.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související