Od 13. října můžou lidé u Nejvyššího správního soudu podávat podněty ohledně neplatnosti voleb

11. říjen 2021 09:59

Výsledky letošních voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky už známe. Teoreticky je ale ještě může ovlivnit soud. Kdy a v jakém případě? Zjišťovala to redaktorka Jana Švecová.

Hlasy za jednotlivé okrsky jsou sečteny, jejich platnost ale musí ještě definitivně potvrdit Státní volební komise, která se sejde 11. října, a následně zveřejní výsledky ve Sbírce zákona. Tam by se měly objevit v úterý 12. října.

Toto datum je velmi důležité, protože od něj se bude odvíjet desetidenní lhůta, během které mohou podat podnět k soudu lidé, kteří se domnívají, že v průběhu voleb došlo k jejich hrubému narušení. Na rozdíl od krajských nebo komunálních voleb nepodávají stížnosti u krajských soudů, ale u Nejvyššího správního soudu.

Kdo může podat podnět

Podle volebního zákona má nárok na podání stížnosti každý volič, kandidát nebo politická strana. „Podáním návrhu na neplatnost hlasování, neplatnost voleb, nebo neplatnost volby kandidáta, se může domáhat ochrany u soudu každý občan zapsaný do stálého seznamu ve volebním okrsku, kde byl poslanec zvolen, a každá politická strana, politické hnutí, nebo koalice, jejíž kandidátní listina byla v kraji zaregistrována,“ vysvětlila Pavlína Kroupová ze správního odboru Krajského úřadu v Liberci.

Pokud soud rozhodne ve prospěch žaloby, vydá Státní volební komise rozhodnutí o neplatnosti zvolení kandidáta do sedmi dnů po nabytí právní moci.

Před čtyřmi řešil Nejvyšší správní soud například podnět ze Středočeského kraje, když byly volební listiny do sněmovních voleb oboustranné a volební komisaři nezapočítali preferenční hlasy z druhé strany. Soud dospěl k tomu, že se stala chyba, a po přepočtu se stal poslancem jiný kandidát.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související