Stavební firma Brex je v insolvenci. Významná nepříjemnost, hodnotí situaci hejtman Půta

23. květen 2024 08:10

Informaci zveřejnil insolvenční rejstřík. Firma na sebe podala návrh kvůli špatné finanční situaci. Jaký to bude mít dopad na už zahájené zakázky v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

Podle jednatele Ivo Vrbky je Brex v platební neschopnosti, aktuálně má závazky ve výši 176 milionů korun, které firma není schopna splácet, a nemůže tak zahájit nové zakázky, ani dokončit některé rozjeté, protože převážná většina z nich je financovaná z dotací. To znamená, že stavbu musí provést firma za své peníze a dostane je pak až zpětně.

Brex je součástí konsorcia vlastněného firmou Valbek z Liberce, ta mu ale finanční pomoc odmítla.

U Libereckého kraje má Brex vysoutěženo 16 zakázek. Každá se musí posoudit a podle toho se pak bude dál postupovat. „Budeme volit rozdílné přístupy podle toho, v jaké fázi realizace projekty jsou. Tam, kde jsme těsně před dokončením, budeme dělat všechno pro to, abychom dokončili. Kde je evidentní, že oni (Brex) to nedodělají, budeme hledat způsob, jak ukončit smlouvy a hledat nové dodavatele. Označil bych to za významnou nepříjemnost,“ uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Brex například vyhrál soutěž na rekonstrukci Lidových sadů v Liberci, z té ale odstoupil a zakázku převezme firma CL-Evans. Rozjetá už je ale například výstavba domova sociálních služeb v Semilech a také přestavba zdravotnické školy v Turnově.

Firma má také vysoutěženo 13 zakázek na opravy silnic a mostů napříč regionem. „Mapujeme situaci, vznikají rozpočty z toho, co je hotové, kolik zbývá. Jsme připraveni, ale bude záležet na legislativních procesech. Nemůžeme vstoupit na stavbu, která je předaná, kde je uzavřená smlouva,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj.

Krajský soud musí žádost o insolvenci posoudit, musí s k ní vyjádřit i věřitelé, pak se stanoví správce konkurzní podstaty, což je proces na několik měsíců. Teprve potom může kraj zadat rozpracované zakázky někomu jinému.

Spustit audio

Související