Očkování v Libereckém kraji: K praktikům se lidé nehrnou, lékaři řeší přebytek vakcín

Chcete se nechat očkovat proti koronaviru? Pak máte kromě očkovacích center možnost i u praktických lékařů. Ti dosud v Česku naočkovali proti covidu-19 zhruba 235 000 lidí. Vyplývá to z dat o vakcinaci pro krajské koordinátory. Jaký zájem o očkování u praktických lékařů mají lidé v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

V Libereckém kraji se v ordinacích nechalo naočkovat přes 11 000 lidí. Je to ale pouze 7 % procent z celkového počtu očkovaných. Lidé teď už mají menší zájem o vakcinaci u praktiků, než tomu bylo na počátku kampaně. „Ti, kdo chtěli být očkovaní, se nechali naočkovat v očkovacích centrech nebo u nás už na začátku. Teď už je to o přemlouvání, chcete, nechcete, - ne, mně se to teď nehodí, a druhá dávka, to je blbě, já jedu na dovolenou, já bych chtěl jen ten papír, já bych chtěl jednodávkovou…,“ popisuje situaci předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Liberci Zuzana Kofferová.

Praktičtí lékaři podle Kofferové momentálně řeší přebytek vakcín. Není totiž možné objednat si například 10 dávek vakcíny; při objednávce jich praktický lékař musí vzít minimálně 100. Zájemců ale tolik není, proto musí lékařka jednat s krajským koordinátorem o jejich využití i v jiných ordinacích.

Kdo se u praktických lékařů nechává očkovat nejčastěji?

Jsou to lidé ve věku kolem 70 let. V celé republice jich bylo téměř 100 000. Lidí mladších 50 let se v ordinacích nechalo naočkovat jen asi 28,5 tisíce. A rozdíl je i mezi jednotlivými kraji. Nejčastěji se nechali v ordinacích praktických lékařů očkovat lidé ve Zlínském kraji, zhruba každý desátý. Nejméně pak v Ústeckém, tam to byli přibližně dva lidé ze sta.

Jednu dávku podle ministerstva zdravotnictví dostalo v Libereckém kraji více než 179 tisíc lidí. Celkem už zdravotníci vyočkovali přes 261 a půl tisíce dávek.

Spustit audio

Související