Koronavirová situace v Libereckém kraji se zlepšuje, zrušit opatření je podle hygieniků ještě brzy

Počet lidí nově nakažených koronavirem v Libereckém kraji dál klesá. Situace je podle hygieniků příznivá - přesto apelují na to, aby lidé závažnost nemoci Covid-19 nadále nepodceňovali, nechávali se očkovat a dodržovali bezpečnostní opatření.

Nemocí Covid-19 se v regionu podle posledních údajů ze statistik nakazí zhruba 20 lidí na 100 tisíc obyvatel týdně. Klesají také počty hospitalizovaných. V prvním čtvrtletí 2021 nicméně podle aktuálních statistik zemřelo výrazně více lidí, než ve stejném období loni.

Čtěte také

Podle nejnovějších dat, které zveřejnil Český statistický úřad, zemřelo v Libereckém kraji v prvním čtvrtletí letošního roku 2096 lidí, to je o 70 procent víc než ve stejném období roku 2020. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že statistika přímo souvisí s epidemií koronaviru. S nemocí covid-19 zemřelo v Libereckém kraji za první tři měsíce roku 2021 prokazatelně 714 lidí, absolutní číslo může ale být podle statistiků ještě o něco vyšší. Situaci nezvrátila ani porodnost, v regionu se od ledna do března 2021 narodilo nejméně dětí za posledních 10 let, na svět jich přišlo 1064.

Nákaza postihla přes 80 tisíc obyvatel kraje

Od začátku epidemie, od března 2020, se nemocí covid-19 v Libereckém kraji nakazilo přes 80 tisíc lidí. Více bylo žen; o zhruba dva a půl tisíce případů. Nejčastěji šlo o ženy ve věku 45 až 54 let. Nejhorší situace byla v březnu 2021, kolem poloviny měsíce bylo v jeden okamžik podle dat ministerstva zdravotnictví současně pozitivních až 9 tisíc lidí. Vyléčených je podle statistiky zhruba 79 tisíc.

Čtěte také

Už několik měsíců se v Česku očkuje, v Libereckém kraji je k druhému červencovému týdnu naočkováno alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru přes 250 tisíc lidí. Registrovat se mohou všichni zájemci ve věkové kategorii 16+. Očkovacích center je v regionu 9. Postupně chce vedení kraje jejich činnost utlumovat, nejdéle má být v provozu největší centrum, v Liberci u krajského úřadu.

Epidemie na ústupu

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty počty nově nakažených lidí v našem kraji klesají, aktuálně je to 20 nakažených na 100 tisíc obyvatel týdně. Klesá také počet hospitalizovaných; nové případy, které by potřebovaly přímou akutní péči, se téměř neobjevují.

Čtěte také

Upozorňuje zároveň na to, že situace se může změnit; v regionu jsou potvrzené případy výskytu mutací a to nejen původní britské mutace, označované jako mutace alfa, ale také případy dříve indické, nyní mutace delta. Jde sice o jednotky případů, je ale nutné vést v patrnosti, že mutace se mohou rychle šířit, popřípadě se mohou objevovat další. Podle Vladimíra Valenty je proto nutné dál dodržovat opatření. Situace se podle něj může změnit vlivem letního cestování, které se v rámci rozvolňování opatření po celé Evropě i v dalších zemích teď rozbíhá.

Spustit audio

Související