V domovech seniorů stále není část klientů očkovaná. Nutit je nemůžeme, říká ředitel jednoho z nich

15. červen 2021 13:54

Část klientů největšího domova důchodců v Libereckém kraji se nechce nechat očkovat proti koronaviru. V domově seniorů v libereckém Františkově je očkovaných zhruba 80 % ubytovaných seniorů. Ti, kteří se očkovat nechtějí, podléhají podle vedení domova často názorům svých příbuzných, kteří je od toho odradili. S očkováním nesouhlasí ani část zaměstnanců a vedení domova jim to nařídit nemůže. Podrobnosti o situaci v domově zjišťovala redaktorka Lucie Fürstová.

Čtěte také

Dům seniorů Liberec - Františkov je plný, jeho kapacita je 200 obyvatel, ze kterých není oočkovaných zhruba 20 %. Podle ředitele organizace Jana Gabriela není neobvyklé, že starší lidé často podlehnou nátlaku rodiny. Takzvané „odmítače očkování“ považuje za následek dezinformací, kterých je velké množství například na sociálních sítích.

Jan Gabriel také dodává, že stát dezinformace dostatečně nevyvrací a podle něj lidi dost nemotivuje, aby se očkovat nechali. Důkazem jsou i zaměstnanci domova, neočkovaných je na tři desítky z celkového počtu 138. S vakcinací nesouhlasí častěji pečovatelky a pečovatelé, kteří jsou se seniory v přímém kontaktu.

Očkovaní není povinné

Ředitel Jan Gabriel říká, že vedení domova nemůže vlastně dělat nic. Nutit k očkování nikoho nesmí, využívá jen častější testování a stále vysvětluje, proč považuje vakcinaci za důležitou. Všem zaměstnancům také nově rozeslal dopis, ve kterém žádá, aby nemoc covid-19 nepodceňovali, brali ohled na seniory, změnili názor a očkování podstoupili, apeluje především na pečovatele.

Čtěte také

Právě neočkovaní zaměstnanci jsou pro klienty zdravotním rizikem. Domov funguje už v běžném režimu, všichni jeho obyvatelé ve třech budovách spojených chodbou se stýkají spolu, stejně jako se všemi zaměstnanci. V souvislosti s koronavirem tam od loňského roku postupně zemřelo 21 obyvatel. Nákaza se ve Františkově objevila hned několikrát. Jan Gabriel výzvu zaměstnancům psal i s ohledem na nedávné úmrtí seniora v Domově důchodců v nedalekých Velkých Hamrech na Jablonecku.

Právě tento případ z počátku června znovu rozvířil diskuzi o očkování všech zaměstnanců i klientů domovů seniorů. Klient domova ve Velkých Hamrech se nakazil britskou mutací koronaviru a v nemocnici zemřel. Senior byl v přímém kontaktu s covid pozitivní pečovatelkou, která se odmítla nechat očkovat.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související