Ochrana zdrojů pitné vody na Frýdlantsku kvůli polskému dolu přijde na miliardu a půl

10. říjen 2020 10:00

Částku vyčíslil Liberecký kraj společně se Severočeskou a Frýdlantskou vodárenskou společností. Nejblíže dolu jsou obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obyvatelé z pohraničí se obávají nejen ztráty pitné vody, ale i hluku a prachu nebo propadů půdy.

Čtěte také

Opatření na ochranu zdrojů pitné vody na Frýdlantsku kvůli rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów budou stát bezmála půldruhé miliardy korun. Částku vyčíslil Liberecký kraj společně se Severočeskou a Frýdlantskou vodárenskou společností. Právě na jejich území jsou už teď problémy se zásobováním domácností pitnou vodou, řekl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. „Zatím to bohužel vypadá, že Polsko s námi jednat nechce, přestože jednání by asi bylo nejlepší cestou ke konci sporů. Obce a vodárny odpovídají za dodávky pitné vody obyvatelů Liberecka a nemohou riskovat a čekat až na chvíli, kdy voda do Polska odteče,“ dodal.

Výši nákladů a škod má za povinnnost nahlásit Evropské unii Ministerstvo životního prostředí. To by taky mělo požadovat jejich náhradu.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související