Obyvatelé Chuchelny můžou rozhodnout o budoucnosti lomu v referendu. To se koná souběžně s volbami do poslanecké sněmovny

8. říjen 2021 12:23

Lidé v Chuchelně na Semilsku budou v pátek 8. 10. a v sobotu 9. 10. volit nejen své poslance, ale také se v referendu můžou vyjádřit k budoucnosti tamního lomu.

Referendum obec vyhlásila na základě podnětu občanského spolku Mlok v lomu. Podle nezávislé starostky obce Evy Peštové tím chce zjistit postoj obyvatel k případné budoucí těžbě a zároveň získat jejich souhlas pro další kroky.

„Obec by pak měla souhlas obyvatelstva k tomu, aby mohla vydat finanční prostředky z rozpočtu obce. Například na hydrogeologické posudky nebo na zajišťování nových skutečností vlivu těžby na okolí,“ uvedla Eva Peštová.

Spolek upozorňuje na to, že v případě obnovení těžby v lomu může zaniknout například poslední místní les, který ještě nezlikvidoval kůrovec. Bojí se také narušení spodních vod, zvýšení prašnosti nebo hluku a otřesů, které by po případné obnově lomu způsobovaly odstřely.

Lom patří společnosti Eurovia. Její mluvčí Iveta Štočková už dříve uvedla, že lom je do 30. června 2024 v režimu zajištění. Ten by chtěla firma prodloužit, těžbu ale neplánuje.

Spustit audio

Související