Na kopci Tlustec by se zase mohl těžit čedič. Obnovení kamenolomu podpořili lidé v referendu

V Brništi na Českolipsku lidé v pátek v referendu podpořili obnovu těžby v kamenolomu na kopci Tlustec. K urnám přišla zhruba polovina z dvanácti set tamních voličů, pro platnost referenda jich bylo nutných alespoň 35 procent. Pro těžbu se vyjádřilo skoro 60 procent z hlasujících.

Výsledek referenda bude jedním z podkladů pro aktuální řízení u Báňského úřadu. O obnovení těžby soukromá společnost Kamenolom Brniště usiluje přes osm let. Záměr těžařské společnosti se nelíbil části tamních obyvatel, kteří vyvolali konání referenda. V něm se mohli lidé vyjádřit k tomu, jak se má obec postavit k případné těžbě na Tlustci.

I přes námitky veřejnosti už v únoru schválili zastupitelé obce podmínky kompenzační dohody s firmou Kamenolom Brniště. Pokud se na kopci začne kámen znovu těžit, obec by měla dostat od firmy 125 milionů korun během 25 let. Podle nezávislého starosty Michala Vinše se podařilo také vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, která patří pod Brniště.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží. Kamenolom Brniště počítá s těžbou až 840 tisíc tun kameniva ročně po dobu 25 let. K dopravě chce využít hlavně železnici.

autoři: jij , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související