OBRAZEM: Budoucnost dolního centra Liberce. Komise vybrala architektonický návrh na úpravu Papírového náměstí

22. září 2022 10:20

Lokalita v dolním centru města Liberce by se podle vítězné studie v budoucnu měla změnit na čtvrť pro bydlení s jezírky, parky a hřišti. Architekti navrhli také zvláštní řešení pro parkování.

Architektonické soutěže na přestavbu zanedbaného Papírového náměstí se mohly zúčastnit české i zahraniční architektonické kanceláře. Odborná komise vybírala z 16 přihlášených týmů. Zvítězila liberecká architektonická kancelář re:architekti.

Podle děkana fakulty umění a architektury liberecké univerzity Osamu Okamury, který byl členem komise, vítězná studie zaujala uspořádáním prostoru. Architekti podle něj předvedli nejzajímavější způsob, jak zástavbu uspořádat. Ocenil také důraz na kvalitu veřejného prostoru; například, že park pod terasami podél Lucemburské ulice počítá s holou skálou, která odkazuje na jizerskohorskou krajinu.

re.architekti: Návrh proměny lokality Papírové náměstí v Liberci

V nové čtvrti se počítá s budovami určenými k bydlení, i částí s bary, restauracemi a dalšími místy pro zábavu, které tam ostatně už teď jsou. Zvláštností budou úzké průchody skrz obytné bloky. Počítá se i s různými odpočinkovými místy a prostory pro děti. Budovy mají být nízké a na nových se plánují zelené terasy.

Zároveň tam architekti pracují s dešťovou vodou. Podle Osamu Okamury tam vznikne systém retenčních nádrží. Takto získaná voda by měla u domů zavlažovat místa, kde porostou popínavé rostliny, které budou tvořit takzvanou zelenou stěnu.

re.architekti: Pohled z Reslova parku do Barvířské ulice, vpravo budova Linserky

Na Papírovém náměstí se nepočítá s klasickým systémem parkováním u domů, i když u několika domů takováto místa vzniknou. Měla by tam být také místa pro krátkodobé zastavení, například když si lidé budou chtít vynést nákup.

Majitelé bytů svá auta budou moct parkovat v objektu takzvané Linserky, tedy bývalé továrny, a v nově plánovaném parkovacím domu u obchodního domu Billa. Celkem by tam mělo vzniknout až 400 bytů, z toho přes 100 na pozemcích města.

Město nechá vítězné studio zpracovat i územní studii, to by mělo trvat několik měsíců. Teprve pak budou moct přípravy pokračovat. Studio re.architekti navíc zpracuje pro radnici i architektonicko-krajinářský návrh obnovy městských teras, které jsou nad Papírovým náměstím ze strany od Sokolovského náměstí.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související