Bývalá slévárna v dolním centru Liberce může být kulturním centrem. Otevře už v září

19. srpen 2021 12:04

Na rekonstrukci historické budovy z roku 1858 na rohu Resslovy ulice se město Liberec pokusí získat dotaci. Objekt bude přístupný už letos na podzim během Dnů evropského dědictví a Artweeku.

„Budoucnost Linserky by měla být v kulturně-kreativnímu inkubátoru, analogicky k Lipo.inku, který má kraj, aby tam byla zastoupena zejména různá kulturně kreativní odvětí. Univerzita, respektive fakulta umění a architektury, by tam chtěla mít svůj výstavní prostor,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr za Starosty pro Liberecký kraj.

Čtěte také

Radnice chce lokalitu takzvaného Papírového náměstí přeměnit v kreativní čtvrť a využít ji při kandidatuře na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. „Naším záměrem je, aby bývalá slévárna Linser byla první majákem kreativní městské čtvrti a plnila v prvé řadě funkci kulturní a vzdělávací," uvedl primátor města Jaroslav Zámečník za Starosty pro Liberecký kraj.

Zatím jde jen o vize a teprve se připravuje urbanistická studie na revitalizaci území, které je jednou z nejstarších částí města. Dlouhodobě patří mezi zanedbaná místa v centru, i když v posledních letech se zde některé domy opravily. Vizí města je, že by v parteru budovy mohl být prostor pro kavárnu či obchod předmětů vzniklých v ateliérech, které by byly společně s dílnami pro kreativce v prvním a druhém patře. Vzniknout by tam mohla i galerie.

Podle městského architekta Jiřího Janďourka už nyní projevilo zájem o využití budovy studio _STROY nebo Člověk v tísni s projektem, do něhož je zapojená umělkyně Toy Box. „Přilehlý městský park by mohl sloužit pro veřejné a kulturní vzdělávací akce, než bude území zastavěno," dodal architekt.

V přízemí omšelé budovy, do níž i zatéká, je nyní nástrojárna, jinak je prázdná. Město se podle Zámečníka pokusí na její rekonstrukci získat evropskou dotaci. Odhaduje, že budou potřeba desítky milionů korun.

Budova je posledním zbytkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Podnik se nejprve orientoval na zařízení pro textilní průmysl, pivovary či hasičské sbory a později na motorismus. „Tady vznikly první čtyřtaktní motory na území tehdejšího Rakousko-Uherska a spolupráce Linsera a Liebiega (továrník a další průkopník motorismu) vedla ke zrození Reichenberger Automobil Fabrik. Takže tady se skutečně díváme na budovu, která byla svědkem těch nejlepších průmyslových kořenů, které ve městě Liberci máme, čili je to významné kulturní dědictví pro nás," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj.

Město i proto zvažuje, že dá podnět k zařazení budovy mezi památky.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související