Oblast Trojzemí čekají problémy. Po ukončení těžby v dole Turów budou tisíce lidí hledat práci

14. červen 2024 15:38

Tisíce lidí bez práce. Takový je výhled pro polskou Bogatyň a její okolí poté, co skončí těžba v hnědouhelném dole Turów. I když polští těžaři plánují konec těžby až za 20 let, je nutné se na změnu připravit co nejdříve. Konec dolu bude mít totiž dopad i na Liberecký kraj a část spolkové země Sasko.

Čtěte také

Jak se promění příhraniční oblast Trojzemí, až skončí těžba v polském hnědouhelném dole Turów? Tuto otázku řešila v Liberci mezinárodní konference nazvaná Spravedlivá transformace Trojzemí.

Konec těžby bude mít dopad na Liberecký kraj i na sousední Sasko. Po skončení těžby se má Turów postupně zatopit, ale protože důl i elektrárna vyrábějí podstatnou část energie v rámci Polska, je nutné uhlí něčím nahradit. V zatopeném dole tak má vyrůst čerpací elektrárna a na výsypkách větrné a solární elektrárny. Ty ale nezajistí pracovní místa.

Dnes polská Bogatyně nemá problém s nezaměstnaností, většina lidí pracuje právě v dole a navazujících odvětvích, ale to má v roce 2044 skončit. „Bude tady 10 000 lidí bez pracovní pozice, kteří ji budou hledat. A nebudou ji hledat v Polsku, budou ji hledat v Německu a u nás, protože to mají blíž. Máme Schengen, takže nemají hranice pro práci. A do Liberce to budou mít blíž a levněji, než do Zhořelce,“ upozorňuje krajský radní Václav Židek z Pirátů.

V plánu je velká průmyslová zóna podél hlavní silnice z Hrádku nad Nisou na Žitavu, která vede přes Polsko. Ale jde jen o záměr, nic konkrétního se zatím v této věci nepodniklo. Polsko se navíc snaží oddálit energetickou transformaci, tedy přechod od uhlí a nastolení klimatické neutrality.

Podle starosty Bogatyně Wojciecha Dobrolowicze nebere Green Deal ohled na obyčejné lidi. Nicméně i on připouští, že je nutné už teď řešit otázku rekvalifikací a vymyslet, co lidi v regionu po skončení Turówa udrží.

Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj je před celým regionem velká výzva. Nejde jen o konec Turówa, ale i sousední Sasko se potýká s velkým odlivem lidí, pro které tam není práce. Je tedy potřeba sem dostat nová odvětví, nové firmy a změnit i nabídku studijních oborů ve školách, aby se víc přizpůsobila transformaci, víc se zaměřit třeba na vědu, výzkum, IT technologie a podobně.

Spustit audio

Související