O vyhlášce usnadňující odstřel vlků s ředitelkou odboru Agentury pro ochranu přírody a krajiny Jindřiškou Jelínkovou

2. únor 2024

Agentura ochrany přírody a krajiny vydala vyhlášku, která ve výjimečných případech umožní odstřel chráněných vlků. Co ji k tomu vedlo, když by měla z principu vlky chránit? Zeptali jsme se Jindřišky Jelínkové, ředitelky odboru druhové ochrany živočichů Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Čtěte také

„Určitě se nejedná o řízený odstřel vlků. Tímto opatřením chceme dopředu řešit situace, kdy bude vlk vykazovat problematické chování ve vztahu k člověku, nebo opakovaně napadat dobře zabezpečená hospodářská zvířata,“ vysvětluje Jindřiška Jelínková.

„Na podobnou skutečnost chceme být připraveni. Materiál byl široce diskutován s odbornou veřejností,“ dodává. Obdobný postup chystají i jednotlivé krajské úřady.

Vlci u nás nežili u nás víc než 100 let. Teď se vyskytují prakticky v celém pohraničí s výjimkou jižní Moravy. „Krajinu postupně osidlují, migrují, ale není v tom nic nebezpečného,“ upozorňuje ředitelka AOPK.

Člověk by si podle ní měl uvědomit, že vlk je vysoce inteligentní tvor. „Když na něj narazíme, není důvod k panice. Tam, kde nemá možnost úniku, je dobré se od něj postupně vzdalovat, nikoliv s ním vyhledávat interakci,“ přidává radu, jak se chovat, když se člověk v přírodě s vlkem potká.

Od roku 1975 nemá agentura doložený žádný případ, že by zdravý vlk napadl na území Evropy člověka. Co se týká škody na hospodářských zvířatech, vlci jich ročně napadnou vyšší desítky. Na druhou stranu vlci likvidují přemnoženou spárkatou zvěř, která ročně páchá miliardové škody.

„Vlci jsou v podstatě taková zdravotní policie, měli bychom se naučit s nimi žít a navzájem se respektovat,“ potvrzuje Jindřiška Jelínková.

Na co vyhláška reaguje? Na jaké území se vztahuje? A kolik vlků se vrací do volné krajiny? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.