O libereckém zámku a jeho návratu do života

26. červenec 2024

Magistrát města Liberce po dlouhých jednáních koupil bývalý Clam-Gallasovský zámek, někdejší sídlo Skloexportu, dnes využívaný pouze při mimořádných příležitostech. K podpisu smlouvy dojde v srpnu 2024, už teď ho ale město částečně zpřístupňuje veřejnosti.

O libereckém zámku, jeho minulosti i budoucnosti, přišli vyprávět zástupkyně ředitele Komunitního střediska Kontakt Marie Matějíčková a historik Jiří Sturz

Liberečtí zastupitelé schválili nákup zámku v centru Liberce. Smlouva začne platit od srpna 2024. Už teď je ale velká část zámku zpřístupněna veřejnosti. Lidé mohou na zámku vidět vzácnou renesanční kapli, podlahy z Pražského hradu i kanceláře Reginy Rázlové

O provoz zámku se stará liberecké Komunitní středisko Kontakt, které sídlí v sousedním Liebiegově paláci. Během prázdnin tam pořádá pravidelné prohlídky interiérů i koncerty v zámecké kapli. „Cílem je zpřístupnit celý areál s krásně upravenou zahradou,“ upozornila zástupkyně ředitele Kontaktu Marie Matějíčková.

Historie zámku spadá do 16. století, jako jednu ze dvou prvních dvou kamenných staveb ve městě ho začali budovat Redernové. Těm byl zabaven poté, co se zapojili do stavovského povstání. Postupně přešel liberecký zámek do rukou Albrechta z Valdštejna a naposledy ho vlastnili Clam-Gallasové. Narodil se v něm například poslední mužský potomek František Clam-Gallas. Už za jeho života ale část areálu patřila městu, sídlil tam například soud. Po roce 1930 sloužil lesní správě, během války tam měli sídlo Němci.

Po roce 1945 patřil zámek Státním lesům a to až do roku 1963. „To je zásadní rok, protože právě tehdy se z Prahy do Liberce přestěhovalo sídlo firmy státního podniku Skolexport. A došlo k přebudování části zámku ve vzorkovnu skla,“ popsal historik a jeden z průvodců Jiří Sturz. „Do konce 80. let 20. století tam byla tam obrovská sbírka současného skla, možná největší na světě,“ dodal.

Dnes je tam stále k vidění obrovská sbírka lustrů z produkce zdejších skláren. Lidé mohou vidět také interiéry, kde se uzavíraly smlouvy.

V historickém křídle je přístupná renesanční kaple s původním oltářem, kruchtou a panskou oratoří. Další zajímavostí je podlaha, která pochází z Pražského hradu, a do Liberce se pravděpodobně dostala v 90. letech 20. století. „Chodil po ní náš poslední korunovaný český král i Gustav Husák,“ dodal Sturz.

Lidé se na prohlídky zámku mohou vypravit každé úterý a sobotu až do konce prázdnin. „Vstupenky si lidé mohou koupit na internetu prostřednictvím portálu e.vstupenky nebo v recepci Liebiegova paláce,“ dodala Marie Matějíčková.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio

Související