Novým vedoucím evropské skupiny na záchranu ohrožených dravých ptáků je liberecký zoolog Jan Hanel

3. říjen 2023 11:41

Zoo Liberec je dlouhodobě úspěšná v odchovu dravců. A bude se podílet na řízení záchranných projektů těchto ptáků i na evropské úrovni.

Čtěte také

Liberecká zoo má dlouholetou tradici v chovu dravých ptáků a pyšní se jednou z nejbohatších kolekcí těchto dravců v Evropě. Na svém kontě má i řadu úspěšných odchovů a prvenství. Patří mezi ně třeba první evropský odchov orla jestřábího nebo úspěšné množení orlosupů bradatých.

A zahrada se bude moct na těchto projektech výrazněji podílet i na celoevropské úrovni. Její zoolog Jan Hanel, který je od roku 2006 hlavním koordinátorem celoevropského chovu orlů královských v zoologických zahradách, se stal novým vedoucím evropské skupiny na záchranu ohrožených dravých ptáků, takzvané Raptor TAG.

Skupina se skládá ze sedmi evropských expertů a poradců na chov a péči o dravé ptáky. „Moje hlavní činnost je hlídat ty ostatní, aby všichni dělali v pravý čas to, co mají, aby vedli programy těch kterých druhů tak, jak se to má, aby dostatečně pružně vydávali doporučení na přesun určitých zvířat,“ popsal své nové úkoly Jan Hanel.

„Naši kolegové zasedají v celkem 28 různých evropských komisích. Například náš pan ředitel (Zdeněk Nejedlo) je členem výkonné rady Evropské asociace zoologických zahrad; hlavní zoolog Luboš Melichar vede a koordinuje je chov takinů čínských po evropských zahradách a zároveň byl zvolen novým koordinátorem chovu zeber bezhřívých,“ doplnila ještě mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

V zahradě natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související