Camprat, krajová specialita Pojizeří a Vysocka

Brambor byly ve sklepích našich babiček na podzim plné lísky a tomu také odpovídala pestrost jídel z této suroviny. My si dnes uvaříme tzv. camprat, pokrm, který vařily naše babičky v podhůří Jizerských hor.

Od 19. století byly brambory základem bezmasých pokrmů. Připravovaly se pečením v ohni (pečánky), vařené ve slupce, maštěné máslem či sádlem. Zapíjely se mlékem nebo podmáslím. Vařené i syrové byly také hlavní surovinou pro přípravu těst.

Bramborové dobroty? Bandorník, škubánky i frncochaté knedlíky

Mezi tradiční jídla z brambor patřily švestkové knedlíky, bandorník (také frncábník, na Vysocku fofrovanec), škubánky, šťouchané brambory s cibulkou, placky, frncochaté knedlíky. Na brambory vařené ve slupce se osvědčily „flekáče“ a „žampiony“, „popelky“ a rozmarýny“ měly nejlepší chuť a jedly se obvykle jen v neděli a o velkých svátcích. Na hanušky byly nejlepší „bóny“, frncochaté knedlíky se vařily z „červeňáků“ a „růžových“, kucmoch ze žlutých „okurčat“.

Suroviny na camprat:

25 dkg polohrubé mouky
25 dkg hrubé mouky
20 dkg syrových brambor
2 dl mléka
2 vejce
5 dkg kvasnic
5 lžic másla
2 lžíce mletého máku
1 lžíce soli
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku
špetka cukru, sádlo

Vladimíra Jakouběová

Postup:

Do vlažného mléka dáme špetku cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme v teple vzejít.

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a důkladně z nich vymačkáme tekutinu (vylijeme). Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, sůl, majoránku, mouku, česnek a vzešlý kvásek.

Zaděláme řídké těsto, které necháme asi 20 minut kynout. Nakynuté ho nalijeme na hlubší, tukem vymazaný plech, urovnáme povrch a hustě posypeme mletým mákem.

Vložíme do trouby a pečeme do zrůžovění. Během pečení potíráme povrch rozpuštěným sádlem.

Dobrou chuť vám přeje Vladimíra Jakouběová a Český rozhlas Liberec.