Noční šelmy, které ve volné přírodě žijí i v tropických lesích Jižní Ameriky, našly domov v Liberci

3. říjen 2020

Liberecká zoo chová nový druh. Jsou to margayové, kočkovité šelmy s velkýma tmavýma očima a nápadně vybarveným kožichem. Právě ten a jejich zdánlivá roztomilost jsou jejich neštěstím; lákají totiž pytláky.

Čtěte také

Pár ocelotů dlouhoocasých přicestoval do liberecké zoologické zahrady ze zoo v německém Magdeburgu. Malým rychlým šelmám, které žijí ve volné přírodě v deštných pralesích například v Jižní Americe, se také říká margayové. Vypadají sice jako roztomilé kočičky, ve skutečnosti jsou to ale draví, rychlí lovci. Za kořistí umí šplhat po kmenech stromů dokonce i hlavou dolů. Podívat se za nimi byla naše reportérka.

„Ocelot dlouhoocasý, tedy margay, patří do evropského záchovného programu, takže my se budeme snažit o jejich rozmnožení a posílení jejich populace v lidské péči,“ říká mluvčí liberecké zoo Barbora Tesařová. Spolu se zooložkou Dorotou Gremlicovou vzaly naši redaktorku do zázemí expozice margayů. Samička se podezřívavě schovávala v bedýnce. „Oni se zatím seznamují s prostředím a rozkoukávají se. Pro každé zvíře je přítomnost lidí podezřelá; co kdyby to byl veterinář, toho žádné zvíře nevidí rádo,“ vysvětluje s úsměvem Dorota Gremlicová.

Kde se margayové vyskytují v přírodě? Jak loví potravu a jak se v přírodě pohybují? Kdo je jejich největším nepřítelem? A je dobré zkusit margaye pohladit? Poslechněte si reportáž.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související