Naším úkolem je propagovat tyto naše klenoty, říká šéf liberecké opery k inscenaci Jakobína

25. září 2020 15:47

Premiéru opery Antonína Dvořáka Jakobín uvede dnes Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. V pořadí své sedmé dílo komponoval Dvořák na libreto spisovatelky Marie Červinkové - Riegrové a jejího otce Františka Ladislava Riegera. V Národním divadle mělo premiéru v roce 1889. Liberecký soubor oblíbenou českou inscenaci představí v klasické verzi.

„V Jakobínovi Dvořák napsal tu velkou lásku k české hudbě. K tomu, že když je člověku nejhůř, tak ho hudba dokáže vytáhnout i z těch největších životních krizí. A je jedno, jestli se to odehrává v osmnáctém století, nebo kdykoliv jindy,“ vysvětlila režisérka inscenace, která je původem z Liberce, Kateřina Dušková. Ta pětadvacet let režírovala především činohru, působí hlavně v Divadle na Fidlovačce v Praze. Jakobín je její první pracovní setkání s klasickou operou.

Šéf liberecké opery Martin Doubravský a hostující režisérka z Divadla na Fidlovačce Kateřina Dušková

„Přibyla nápověda ze strany Antonína Dvořáka. Jakobín je opera, která je naplněna dramatickou situací. Předpokládá se jednání těch sólistů a v té hudbě je to napsané. Není to napsané jen v libretu, ale i v té hudbě. A to je velký pomocník, to je ta nová zkušenost,“ přiblížila Kateřina Dušková.

„Každý český operní soubor si musí vážit toho, že máme v našem dědictví hudbu Antonína Dvořáka. A není to vůbec nic obvyklého, je to něco, co nám ostatní národy mohou závidět. A závidí nám to právem,“ uvedl s hrdostí šéf liberecké opery Martin Doubravský, který inscenaci hudebně nastudoval. Ten se s Jakobínem setkává už po třetí.

„Naším úkolem je propagovat tyto naše klenoty. Ta hudba je kongeniální, je zvláštní, s jakým nadhledem dokázal Dvořák hudebně popsat tu skutečnost secvičování té krásné hry a všechny ty vztahy,“ doplnil Doubravský.

V nové inscenaci se představí například liberecký operní pěvec Pavel Vančura jako Vilém z Harasova, nebo sólista Národního divadla Zdeněk Plech jako Filip. Roli Julie přijala liberecká sólistka Lívia Obručník Vénosová.

„Miluji Antonína Dvořáka. Já jsem tak napůl Slovenka, něco Češka, něco Maďarka. Jsem tak šťastná, že můžu být aspoň tou jednou třetinou Češka, moje babička pochází přímo z Liberce. Jsem touto zkušeností velmi potěšená, nastudovat si další českou operu,“ podělila se o své nadšení sólistka Šaldova divadla v Liberci.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související