Liberecké Severočeské muzeum prošlo proměnou. Dnes mimořádně pozvalo první návštěvníky

Po více než roce a půl se dnes otevřelo Severočeské muzeum v Liberci.

Modernizace za 143 milionů korun sice skončí až v prosinci, dnes se zájemci mohli aspoň podívat, jak se změnily prostory.

Od rána přicházely desítky lidí, takový zájem ředitel muzea Jiří Křížek i s ohledem na deštivé počasí nečekal. „Byl jsem skeptik a čekal desítky lidí za celý den. Už před otevřením ale bylo ve vestibulu 50 až 60 lidí a neustále proudí další. Jsem rád, že se dnešní akce setkala s ohlasem veřejnosti,“ řekl Křížek.

Muzeum je uzavřené od ledna 2018 kvůli modernizaci vnitřních prostor. „Hotovo je ze stavební části. Instalační, nábytek a vitríny, je před dokončením,“ uvedl ředitel muzea. Podle něj pak budou muset pracovníci muzea zaplnit vitríny tisíci exponáty, otevření muzea je plánované na 5. prosince.

V rozlehlé budově z konce 19. století jsou vyměněné podlahy, repasovaná okna a dveře, nové jsou rozvody elektřiny, klimatizace i zabezpečovací a požární systémy. V přízemí je recepce nově ve vestibulu a v prvním patře pomyslně vznikla díky vestavbě z jedné obrovské místnosti se stropem ve výši šesti metrů dvoupatrová. Díky jinému uspořádání vitrín se návštěvníkům navíc naskýtá působivý pohled přes celou délku budovy a několik místností. Vidí až do vzdálenosti 90 metrů.

„Proti tomu, co tady bylo dříve, je to veliká proměna. Určitě se to zlepšilo i po stránce instalací, vitrín, sociálních zařízení, výtahu a různých vymožeností poslední doby,“ řekl Miroslav Najman z Liberce.

Pro Michaelu Lacinovou z Brna to byla první návštěva libereckého muzea. Dostala se tam náhodou, když hledala program na deštivý den. „Jsme tady s přítelem na dovolené a vypadá to moc pěkně, velké prostory, hodně světla. Doufám, že se sem vrátíme,“ uvedla.

Jana Nečásková z Jablonce přišla s celou rodinou. „Byli jsme tady před třemi lety. Vypadá to jinak, myslím, že lepší, a koukala jsem, že jsou tady i interaktivní prvky,“ dodala.

Až na čtyři historické vitríny budou v muzeu nové. Modernizace je podle ředitele koncipovaná tak, aby lákala všechny generace.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související