Netopýři invaze v hotelovém pokoji i ve školní třídě. Volejte ARCHU!

ARCHA je záchranná stanice pro volně žijící zvířata. Její pracovníci za loňský rok zachránili a vrátili zpět do přírody na 1100 ptáků a savců.

Záchrannou stanicí ARCHA v Liberci vloni prošlo 1575 hendikepovaných zvířat. Jde o nevyšší číslo v třináctileté historii stanice. Téměř tři čtvrtiny zraněných ptáků a savců se navíc podařilo zachránit a vypustit zpátky do volné přírody.

Záchranná stanice ARCHA, patřící pod Zoologickou zahradu Liberec,  poskytuje pomoc handicapovaným volně žijícím zvířatům, kteří jsou v důsledku zranění, nemoci či jiných okolností dočasně či trvale neschopni přežít ve volné přírodě.

Zdroj: ZOO Liberec

Pracovníci ARCHY vyjíždějí i k poměrně neobvyklým případům. Vloni odchytávali asi 30 netopýrů z hotelového pokoje v Jablonci nad Nisou. Zapadali za dřevěné obložení pokoje i do odpadu umyvadla. Pan údržbář tak musel veškeré zařízení pokoje rozmontovat, aby uvázlí netopýři mohli ven. V případě netopýrů by se, podle vedoucí záchranné stanice Ivany Hancvenclové, dalo hovořit dokonce o invazi: „Začátkem března jsme byli například přivoláni na Dětskou polikliniku v Liberci, kde řemeslníci při rekonstrukci půdy našli zimující kolonii netopýrů hvízdavých. Podařilo se jich odtamtud vyprostit celkem 161,“ přibližuje akci Hancvenclová. A pokračuje: „Nadvakrát jsme vyjeli na odchyt netopýrů hvízdavých v jednom libereckém Domě s pečovatelskou službou.“ Neobvyklý a náročný zásah pracovníci ARCHY podnikli také v srpnu na Střední průmyslové škole strojní a textilní v Liberci, kde se jim za tři dny podařilo nalézt 172 netopýrů ukrytých za nástěnkami, ve stropních svítidlech i v obrazech ve všech třídách po celé budově i sklepě školy.

Liberecký Dům s pečovatelskou službou navštívilo hejno netopýrů
Nemocnou labuť krmili v záchranné stanici ARCHA sondou

V záchranné stanici ARCHA ošetřují ale i další zvířata. Často se k nim dostanou veverky, ježci, labutě a další druhy ptactva, včetně vzácného káněte. Dva dny byl v centru dokonce beran, který se našel v Horském hotelu Ještěd, kam doputoval sám až z Křižan. Hodně zásahů mívají pracovníci stanice u zraněných srnek. Za Ivanou Hancvenclovou se vypravila naše redaktorka Lucie Fürstová, poslechněte si reportáž.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: Zoo Liberec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.