Liberec: Archa má finanční problémy. Přitom letos zachránila život víc než 1 300 zvířatům

11. říjen 2016

Liberecká záchranná stanice pro divoká zvířata Archa má finanční potíže. Letos se totiž její pracovníci starali o dosud největší množství zvířat za deset let existence. Lidé tam do dnešních dní přinesli téměř 1360 zraněných ptáků a savců. S vysokým počtem zvířat ale rostou i náklady na jejich záchranu a péči o ta z nich, která se kvůli svému handicapu už do volné přírody nemůžou vrátit. Stanice je přitom závislá na získávání finančních grantů a darů.

„Letošní rok byl pro nás absolutně apokalyptický, protože od začátku roku jsme už v této době měli příjem 1347 zvířat,“ popisuje Ivana Hancvenclová, pracovnice záchranné stanice Archa Liberec.

Příspěvek od ministerstva pokryje zhruba pětinu ročních nákladů

Liberecká Archa má finanční potíže, jen krmení jednoho dravce na rok vyjde přibližně na šest tisíc korun

S financováním záchranných stanic pro zvířata je to podle Ivany Hancvenclové složité. „Záchranné stanice pečují o zvířata z volné přírody, které nejsou ničím majetkem, a tedy nikdo na ně nemá povinnost přispívat,“ vysvětluje Hancvenclová a pokračuje: „Protože jsme součástí národní sítě záchranných stanic, dostáváme příspěvek od ministerstva životního prostředí, který pokryje přibližně pětinu nákladů.“

Labutě, netopýři, ježci. Archa dává zvířatům nový život

Musíme shánět peníze formou grantů nebo od sponzorů, dárců. Zvířat je čím dál víc a shánět peníze je čím dál horší.“

Do liberecké Archy se dostávají nejrůznější zvířata – například liška sražená na silnici, labuť s rybářským háčkem zaraženým v noze, orel nebo lelek, ježci, ale i straky a netopýři. „Každé zvíře, které je možné vypustit do přírody, vypouštíme zpět. Daří se nám to u 60 až 70 % zvířat, což je docela vysoké číslo,“ říká Hancvenclová.

Archa Liberec

„Snažíme se šetřit, kde se dá. Nevím, jak na tom budeme koncem roku,“ říká pracovnice Archy a dodává: „Musíme shánět peníze formou grantů nebo od sponzorů, dárců. Zvířat je čím dál víc a shánět peníze je čím dál horší.“

Další existence záchranné stanice Archa v Liberci závisí pouze na tom, zda se pro ně podaří získat peníze.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio