Nemocnice v Libereckém kraji částečně omezují operace, pozitivních případů s covidem- 19 přibývá

7. říjen 2020 16:59

V úterý 6. října přibyl v Libereckém kraji zatím nejvyšší počet pozitivních případů na covid-19 a nemocných je více i u lidí starších 65 let. Na rostoucí počty nakažených už reagují i nemocnice v Libereckém kraji, které začnou postupně omezovat plánované operace. Jakých oddělení se omezení dotkne, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Aktuální situace v nemocnicích v Libereckém kraji

V nemocnice v Jablonci nad Nisou uzavřeli lůžkové oddělení ortopedie a vyčlenili ho pro „covidové pacienty“. Ortopedické operace začínají omezovat také v českolipské nemocnici a některé plánované výkony ruší i v krkonošské Jilemnici. S omezením péče musejí pacienti počítat i v liberecké nemocnici. Hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 přibývá, v Liberci jich na oddělení ARO leží 6, na Jednotce intenzivní péče 14 a na infekčním oddělení 11. V českolipské, jablonecké a jilemnické nemocnici pak mají na ARO hospitalizovaných dohromady dvanáct pacientů.

Aktuální data KHS Libereckého kraje k 7. 10. 2020

Ohnisko v divadle

Čtěte také

Dominantní ohnisko nákazy je v Liberci, a to v divadle F. X. Šaldy, kde se pozitivní test potvrdil u 90 lidí z 200; dalších 40 lidí budou zdravotníci testovat ve čtvrtek 8. října. Nejvíce nakažených je v opeře, v orchestru, ale také v technickém zázemí divadla. 3 případy zaznamenali hygienici také v obecenstvu, tito lidé se s největší pravděpodobností nakazili během představení. Podle ředitele krajské hygienické stanice Vladimíra Valenty se hygienikům daří trasovat a vyhledávat kontakty hlavně mezi mladými lidmi, kde se nákaza šíří nejrychleji. Lidé by se ale měli chovat zodpovědně a kromě nošení roušky, mytí rukou a dodržování rozestupů by měli používat také zdravý rozum a zbytečně pravidla neporušovat.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související