Některé školy mají málo antigenních testů, přejdou na PCR testy? A kdo je bude platit?

4. květen 2021 09:56

V některých školách v Česku docházejí antigenní testy. Školy totiž v minulém týdnu dostaly materiál na dva týdny počítaný pouze pro děti z prvního stupně, v sedmi regionech se ale nakonec v pondělí 3. května do lavic mohli vrátit i žáci druhého stupně. Ministerstvo školství proto navrhuje přejít na PCR testování. Jaká je situace v Libereckém kraji?

Antigenní testy akutně docházejí například v Liberci už ve dvou velkých školách. Celkem jich chybí asi 1500, a to už pro čtvrtek 6. května. Dalších 12 základních škol ve městě nemá dostatek testů pro příští týden. Zbylých 7 škol má testy do konce příštího týdne. Zatím si zařízení pomohou ve spolupráci s městem mezi sebou, to situaci vyřeší zhruba do 10. května.

Co bude dál, není podle liberecké radnice jasné, o dodávkách od státu se zatím jen mluví, nikdo údajně nemá podrobnosti. Například v Jablonci nad Nisou někteří ředitelé uvedli, že taky nemají testů velké rezervy, v rámci města jsou si tam ale školy také zatím schopné navzájem vypomoct.

Přechod na testy PCR testy

Pro školy jde zatím jen o teoretickou možnost, hlavně s ohledem na financování. Školy si je, pokud by je chtěly využívat, musejí objednat a zaplatit samy. Podle školského odboru liberecké radnice takový scénář vůbec nepřichází v úvahu, město striktně odmítá platit aktivitu, kterou vyžaduje nařízením stát.

Náměstek pro školství Ivan Langr za Starosty pro Liberecký kraj například upozornil, že by bylo dobré se po týdnech testování zamyslet nad tím, jestli k něčemu je. Od 19. dubna se v Liberci udělalo 14 959 antigenních testů, z toho bylo 6 pozitivních; jen u dvou z nich se ale covid-19 potvrdil následným PCR testem.

PRC testy jsou přesnější, město by je uvítalo, ale pouze za předpokladu, že by byly placené státem. Uvítali by je i ředitelé oslovených škol, v organizační rovině s tím ale mají . Netuší totiž, jak se musejí testy přesně provádět, kam a jak by se odesílaly do laboratoří, jak by se vyhodnocovaly, jak dlouho by se na ty výsledky čekalo.

Podle ministerstva školství mohou školy PCR testy využívat už teď a zatím platí, že pokud si tuto alternativu samy zvolí, musí si pro ni zajistit financování. Vzhledem k uvolnění kapacit PCR testů ze státních hmotných rezerv, v důsledku slábnoucí epidemie a navyšování kapacit testování, je možné podle rezortu uvažovat o širším využití právě ve školách, o jejich financování bude jednat vláda.

autoři: Jakub Marvan , Šárka Škapiková , reČRoL
Spustit audio

Související