Maturanti se vracejí do škol. Na SUPŠS v Železném Brodě už začali s grafickými maturitními pracemi

20. duben 2021 11:31

Od tohoto týdne se do škol mohli vrátit studenti posledních ročníků středních škol. Zatím jsou možné jen konzultace ve skupinách po šesti. A někde se už začalo s maturitami v takzvaných přípravách. Kde a proč zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

S maturitami se začalo především na odborných školách, kde nestačí ke složení závěrečné zkoušky pouze teoretické znalosti, ale tou stěžejní je praktická část, která má několik fází. První částí maturitní zkoušky je návrh, po něm následuje samotná realizace v dílně a obhajoba této práce. Je to tedy mnohem delší a náročnější proces, než třeba na gymnáziích, kde maturitu tvoří pouze písemná a teoretická část.

Přes počítač na píšťalu sklo nikdo nenabere...
Mgr. A. Jan Hásek, ředitel školy

Čtěte také

Například na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě začaly 20. dubna grafické maturitní práce. Studenti je musí dokončit během dne a na základě návrhu pak začnou v huti nebo rytecké dílně vytvářet konkrétní práci. Netýká se to jen sklářů, ale také chemiků, kteří tam tvoří druhou odbornou větev. Na praktickou část do dílen nebo laboratoří by se měli studenti dostat nejpozději příští pondělí, tedy 26. dubna. Jen tak mohou složit zkoušku ve stanoveném termínu. Na práce mají totiž daný přesný počet hodin.

Jak vysvětlil ředitel železnobrodské školy Jan Hásek, studenti se na praktickou maturitu nemohou připravovat distančně: „Není to možnost toho, co je nutné, a to je konzultace žák-pedagog-výtvarník-pedagog dílenský, kteří se sejdou nad návrhem a konzultují na dílně, jak by to šlo vyrobit. Tohle distančně nikdo nikdy nedá, přes počítač na píšťalu sklo nikdo nenabere,“ upřesnil.

Pokud ministerstvo zdravotnictví neumožní praktickou výuku školám od 26. dubna, je například Asociace středních uměleckých škol připravená protestovat. Odborné školy, které Český rozhlas oslovil, jsou připravené dodržet všechna bezpečnostní opatření a studenti mohou pracovat v oddělených skupinách.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související