Některá přírodní koupaliště v Libereckém kraji mají už před začátkem prázdnin horší kvalitu vody

Do začátku letních prázdnin zbývá už jen několik dní a na v některých vodních rekreačních plochách v Libereckém kraji se už ve zvýšené míře vyskytují sinice. Jde například o Máchovo jezero na Českolipsku. Hygienici kvalitu vody měří pravidelně a v pondělí 27. června vzorky odebírali na Harcovské přehradě v Liberci.

„Hygienik přistupuje k odběru ve chvíli, kdy má nějaké indikátory, že se zhoršuje jakost vody. Je to například to, že průhlednost vody je nižší než jeden metr nebo zaznamená výskyt vodního květu. Ze vzorků potom v laboratoři získáváme mikroskopický obraz, díky kterému víme, co v té vodě je. Zda tam máme sinice, řasy nebo cokoli ostatního z planktonu,“ přiblížila ředitelka liberecké krajské hygienické stanice Jana Loosová.

Voda v Harcovské přehradě je podle pondělního měření zatím dobrá a vhodná ke koupání, stejně jako je tomu u většiny dalších vodních ploch v Libereckém kraji. Sníženou průhlednost, což značí mírně zhoršené vlastnosti, má voda v nádržích v Zákupech, v Nedamově a v Sedmihorkách.

„Zhoršenou jakost vody máme na Máchově jezeře, protože tam se nám již vyskytují sinice. Ale není to nic nezvyklého, kopíruje to obvyklou situaci na Máchově jezeře,“ doplnila Jana Loosová. Výsledky měření hygienici pravidelně zveřejňují. Než lidé vyrazí k vodě, můžou si aktuální informace o její kvalitě zjistit na webu krajské hygienické stanice.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související