Většina kempů v Libereckém kraji má na prázdniny v chatkách plno, některé ale mají místa pro stany nebo karavany

Zájem lidí o dovolenou v tuzemských kempech v poslední době vzrůstá. A nezpůsobila to jen koronavirová pandemie a omezené možnosti cestovat do zahraničí. Lidé si rezervují pobyty dlouho dopředu a ubytovat se v chatkách na poslední chvíli je ve většině vyhledávaných kempů téměř nemožné.

„Je dobré si to objednávat už v lednu, v únoru. Jsou tady ale i hosté, kteří si při ukončení pobytu už objednávají pobyt na další rok,“ uvedl ředitel oblíbeného autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji Pavel Staffen s tím, že sezóna pro ně začíná většinou Velikonocemi, kdy jsou lidé natěšení do přírody.

„My jsme rezervovali z kraje roku a už to bylo skoro plné, takže to bylo jen tak tak,“ potvrdila jeho slova jedna z ubytovaných v tamních chatkách. Pokud by turisté o prázdninách hledali v Sedmihorkách ubytování ze dne na den, tak musí mít podle Pavla Staffena vlastní stan. V chatkách by dostali místo pouze v případě, že by někdo stornoval rezervaci svého pobytu.

V okolních kempech v regionu je situace většinou hodně podobná. Z více než devadesáti procent má plnou kapacitu na prázdninové měsíce většina kempů v okolí Máchova jezera nebo třeba na Kristýně u Hrádku nad Nisou. Tu lidé vyhledávají kvůli tamní čisté vodě, možnosti cyklovýletů nebo půjčovně lodí na Nise. I v těchto kempech je o chatky tradičně velký zájem, na prázdniny tam většinou zbývá už jen několik volných termínů. Lidé v nich ale mají stále šanci ubytovat se třeba ve vlastních karavanech nebo stanech.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související