Některá města v Libereckém kraji hledají členy do okrskových volebních komisí pro prezidentské volby

28. listopad 2022 09:56

V lednu 2023 budou lidé v celém Česku vybírat nového prezidenta. A zájemci se už teď v některých městech mohou hlásit do okrskových volebních komisí.

Čtěte také

První kolo prezidentských voleb bude v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna 2023; druhé o dva týdny později, ale jen v případě, že v tom prvním nezíská ani jeden z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů.

Do volebních komisí mohou členy nominovat politické strany a uskupení. To ale zpravidla nestačí a radnice se tak obracejí na veřejnost.

Členy do volební komise pro volbu prezidenta už hledají například v České Lípě. V Liberci mohou zájemci podat přihlášku nejpozději do 14. prosince 2022 v recepci historické radnice nebo v Novém magistrátu. Semily právě komise sestavují, radnice nominovala členy z politických stran. Zatím ještě neví, jestli jich bude dostatek. V Jablonci nad Nisou ještě komise nesestavují. Podle informací od mluvčí radnice mají ale už asi 50 dobrovolníků.

Zájemce o členství ve volební komisi musí být občanem České republiky, který v den složení slibu dosáhl plnoletosti. Člen volební komise taky nesmí mít soudní zákaz volit; a zároveň sám nesmí na post prezidenta kandidovat. Za účast v komisi mu také náleží odměna. Ta pro člena komise činí 1 800 korun. Pokud se uskuteční i druhé kolo voleb, dostane dalších 700 korun. Předsedové a zapisovatelé dostanou o několik set korun víc.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související