Nejnavštěvovanější část Českého ráje můžete projít obnovenou naučnou stezkou

9. listopad 2016
Koktejl

Úžasné scenérie největšího pískovcového města v Českém ráji nabízí obnovená naučná stezka Hruboskalsko. Měří 7,5 kilometru, začíná a končí v Lázních Sedmihorky a kromě vyhlídek zavede turisty i do hlubokých roklí. Šestnáct nových cedulí upozorňuje nejen na skály, ale i vzácné rostliny a živočichy jako kapradiny, netopýry i na skalních věžích sídlící sokoly.

Neutěšený stav informačních cedulí, které po 10 letech zčásti uhnily a zčásti ztratily čitelnost, byl hlavním důvodem, proč se nadšenci z Českého svazu ochránců přírody Bukovina pustili do obnovy stezky největším pískovcovým městem Českého ráje. „Doufám, že jsme se trošku poučili a udělali jsme ty panely trošku robustnější, použili jsme lepší materiály, tak by ta životnost mohla být třeba 15 let,“ říká za ČSOP Bukovina Vít Praisler.

Obnovená naučná stezka Hruboskalskem

Samotné panely zdobí ilustrace malířky a grafičky Vlasty Matoušové a nabízejí všechny důležité informace o tom, co návštěvníky stezky obklopuje. Jejich grafické zpracování má u turistů kladný ohlas. „Nové tabule jsou opravdu na úrovni a tím, že ty texty jsou rozdělené do bloků, tak je to přehledné. Moc se mi to líbí,“ uvedl jeden z návštěvníků stezky.

Stezka vede z Lázní Sedmihorky směrem k zámku Hrubá Skála do Hruboskalského skalního města a okruh se poté kolem lázeňských pramenů vrací zpátky. Na stezce je řada úchvatných vyhlídek, z nich nejznámější bude asi pohled na Kapelu.

Nově obnovená naučná stezka vás provede nejnavštěvovanějšími úseky Českého ráje

Turisté si skály prohlédnou nejen z vrchních pohledů, ale také z jejich úpatí. Stezka má proto řadu stoupání a klesání. „Musíme přiznat, že terén je náročnější. Stezka proto není vhodná pro rodiny s kočárkem, pro cyklisty nebo lidi s pohybovými vadami, protože je tam hodně schodišť,“ upozorňuje Praisler. Na naučnou stezku se můžete vydat i v zimě, ale v období náledí by to mohlo být dost nebezpečné.

Výhledy v Českém ráji
Spustit audio