Nebojte se kvůli covidu chodit na prohlídky, nepodceňujte vážné nemoci, varují odborní lékaři

8. březen 2021

Onemocnění srdce, oběhového systému, nádorová onemocnění nebo cukrovka. Nemoci, jejichž léčbu a prevenci někteří lidé v době pandemie koronaviru zanedbávají. A lékaři důrazně varují, že by to neměli dělat.

Na problém upozornila Krajská nemocnice v Liberci, která tak reagovala na poplašné zprávy či domněnky lidí, že v nemocnicích jiná než covidová oddělení už prakticky neexistují. Nemocnice sice kvůli velkému počtu lidí s těžkým průběhem covidu-19 musí rozšiřovat lůžková oddělení a omezovat plánované operace, lékaři ale upozorňují, že se ve specializovaných centrech i nadále věnují pacientům s cukrovkou, kardiovaskulárními chorobami nebo lidem s rakovinou.

Právě u nádorových onemocnění je problém se zanedbáním léčby naprosto zásadní. Podle lékařů liberecké nemocnice je při návštěvě onkologie nebo oddělení nukleární medicíny riziko nákazy novým koronavirem nízké, jde totiž o oddělené pavilony. Pacientům tam poskytují péči v nezměněné podobě.

„Terapie a péče běží prakticky nezměněná jako v době před covidem. O naše pacienty se staráme. Snažíme se samozřejmě v těch podmínkách, které jsou složitější a těžší, nějakým způsobem obstát, ale není to určitě tak, že bychom nějaké výkony nebo nějakou naši činnost omezovali. Čekací doby jsou nevýznamné, v podstatě tak asi jako tomu bylo v době před covidem,“ uvedl přednosta krajského onkologického centra Jiří Bartoš.

Chemoterapie je stále jednou ze čtyř základních metod léčby rakoviny

Statistiku, která by vyhodnotila nárůst onkologických diagnóz, zatím liberecká nemocnice nemá, na to je prý zatím krátká doba. To, že lidí k vyšetření chodí méně, ale tamní lékaři zaznamenali už při po první vlně loni na jaře a při druhé na podzim. Podle onkologů je nezbytné, aby lidé zamířili s prvními varovnými příznaky také k praktikům, kteří je pak mohou nasměrovat k odbornému vyšetření a případné léčbě. To se ale zatím kvůli obavám z nákazy koronavirem neděje a lékaři se proto obávají, že až pandemie pomine a lidé se ke specialistům vypraví, může být nádorové onemocnění v takovém rozsahu, že už může být v některých případech na účinnou léčbu pozdě.

 

Spustit audio

Související