Navštivte druhou největší českou oboru v Židlově. Žije tam zubří rodinka

10. únor 2017
Koktejl

Druhá největší česká obora, Židlov nedaleko Mimoně, je od roku 2011 domovem zubří rodinky. Z původních pěti kusů je už třiadvacetihlavé stádo, které v místě zažívá první pořádnou zimu. A jak je vidět na první pohled – daří se jim dobře.

„Zubři mají dostatek potravy, přikrmujeme je senem a senáží a teď od února jsme ještě přidali granule a hrách, takže rozhodně nestrádají,“ říká správce obory Miloslav Zikmund z Vojenských lesů a statků v Mimoni. V roce 2011 se obora o výměře přes tři tisíce hektarů, která vznikla na bývalé tankové střelnici Židlov, stala domovem pro čtyři samice a jednoho samce, které dovezli z Polska.

Od té doby se „rodinka“ úspěšně rozrůstá. „Loni jsme měli čtyři mláďata a letos opět očekáváme přírůstek čtyř až pěti kusů,“ říká Zikmund.

Obora Židlov je do konce února volně přístupná, na několika místech lze plot překonat přes žebříky. Místo není jen domovem zubrů, ale také 850 jelenů, které musí oborníci také přikrmovat, jinak by byly obrovské ztráty na lese.

Od 1. března se obora na dva měsíce uzavře. Nastane období shazování paroží a také největšího strádání zvěře. Přikrmování nesmí narušovat přírodní biorytmus. „V současné době zvěř ještě žije z nastřádaných látek z letního období, které postupně docházejí. Sběrači paroží se pohybují hlavně kolem krmelců, kde se ta zvěř vyskytuje. Zůstává ležet ve vzdálenosti 300 až 400 metrů od zdroje potravy a pokud by byla denně vyrušována, tak má při útěku obrovský výdej energie. A to jí samozřejmě neprospívá,“ vysvětluje Zikmund. Kromě toho je sběr paroží zakázaný.

Pokud chcete zkusit štěstí a najít zubry, Tak máte možnost do konce února. Nebude to ale jednoduché. Zubři u jednoho krmelce zůstávají tak dva až tři dny, a pak se přesunou do vzdálenosti pěti až deseti kilometrů.

Obora Židlov je domovem nejenom pro zubry, ale i pro jelení zvěř
Spustit audio