Natáčení prohlídek městem jsme plánovali, lockdown to jen urychlil, vysvětluje kurátor Severočeského muzea

31. březen 2021

Liberecké Severočeské muzeum přenáší své výstavy na internet. V nové podobě chystá například expozici o vývoji architektury města. Komentované prohlídky muzejníci překvapivě nenatáčejí uvnitř budovy, ale ve městě. Proč? Zjišťovala redaktorka Lucie Fürstová.

Čtěte také

Severočeské muzeum v Liberci se, stejně jako ostatní kulturní instituce, čím dál víc přesouvá do online prostoru. Muzejníci v současnosti sami natáčejí seriál komentovaných prohlídek k nové výstavě „Liberec kontra Reichenberg". Nenatáčejí ale přímo v expozici aktuálně nepřístupného muzea. Vyrazili do ulic města a architekturu, která je na výstavě v podobě modelů, obrazů a fotografii, představují i ve skutečnosti.

Jaroslav Zeman z Národního památkového ústavu například nedaleko terminálu městské hromadné dopravy v ulici Na Pláni poutavě vypráví o minulosti této lokality a jejich proměnách v čase. Kromě historiků komentují videoprohlídky i architekti.

Autoři videí propojí rušné ulice města s aktuální expozicí muzea „Liberec kontra Reichenberg“. Na výstavě je například model vůbec nejstaršího, nedávno objeveného, libereckého domu ze čtvrti Františkov. V seriálu ho lidé uvidí ve skutečnosti.

Ze stativu seriál natáčí vedoucí oddělení služeb Severočeského muzea Anna Baldová. Být kameramankou je pro ní novinka. V reportáži mimo jiné uslyšíte, jak jí to jde. A na jaké „procházky“ se můžete těšit? Poslechněte si to.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související