Naše věžní hodiny nebijí čtyři hodiny aneb Sbírka na probuzení hlasu kostelního času

27. listopad 2020

Letmý pohled na věž kunratického kostela už řadu let neposkytuje informaci o čase, na kterou byli zvyklí lidé spěchající na autobus, do krámu i místní fotbalisté. Prastarý časostroj má z nedobrovolného spánku pomoct probudit veřejná sbírka na renovaci věžních hodin. Je potřeba získat 333 000 korun.

Mezi nejvýznamnější budovy na venkově patří kostel. Platí to i u jedné z nejstarších obcí na Frýdlantsku – Kunratic. Zřejmě od konce 19. století kostelní věž na čtyřech cifernících ukazovala a odbíjela čas. Hodinový stroj ale před lety utichl, a ač se to nezdá, i v dnešní době mají takové věžní hodiny svůj smysl. Přesvědčil se o tom na místě redaktor Jaroslav Hoření v doprovodu nezávislého starosty Kunratic Milana Götze, poslechněte si reportáž.

Jak přispět na „Probuzení hlasu kostelního času“ najdete na stránkách www.obeckunratice.cz, kde je číslo transparentního účtu i umístění pokladniček. Sbírka je určená nejen na opravu věžních hodin, tedy hodinového stroje a pořízení odbíjecích cimbálů, ale i kostela samotného.

Spustit audio

Související