Kostel v českolipském parku opravují. Pyšní se mimořádnou akustikou – máme důkaz!

11. únor 2020 11:33

V kostele Mistra Jana Husa v České Lípě se v posledních letech koná stále víc akcí pro veřejnost. Díky unikátní akustice jsou v něm pravidelné komorní koncerty.

Teď v kostele v českolipském parku začala kompletní výměna původních elektrických rozvodů. Na opravu devadesát let staré stavby církvi významnou část přispěli i českolipští zastupitelé. Mimořádnou dotaci ve výši tři sta padesát tisíc korun schválili mimo jiné proto, že kostel v posledních letech už zdaleka neslouží jen věřícím.

Správkyně kostela a zároveň duchovní Církve československé husitské paní Marie Truncová sem přišla v roce 2017 a protože jí, podle jejích slov, bylo líto, že kostel by měl sloužit jen církvi, rozhodla se prostory otevřít i kultuře. A zároveň zjistila, že budou potřeba různé opravy. A bylo jich potřeba hodně, uspořádala proto veřejnou sbírku. Díky té už opravili alespoň části střechy, aby do kostela neteklo. Opravovat budou i hlavní sál, který se prý pyšní nejlepší akustikou v severních Čechách, jak tvrdí manžel paní Marie, pan Petr Trunec. A sám to hned dokazuje, poslechněte si jeho zpěv v reportáži.

autor: jij
Spustit audio

Související