Naivní divadlo uvádí pohádku Žabí zámek. Je určena dětem nejmladšího školního věku

Snovou výpravu za žábami a mloky mohou zažít ti, kteří navštíví novou inscenaci libereckého Naivního divadla s názvem Žabí zámek. Ta je adaptací stejnojmenné knihy norského spisovatele, filozofa a pedagoga Josteina Gaardera. Režie se ujala Markéta Sýkorová.

„Žabí zámek sice zdánlivě vypadá jako taková bláznivá, surreálná, dobrodružná výprava do království žab a mloků, ale stejně jako ve většině knížek od pana Gaardera, Žabí zámek má i druhou, velmi důležitou vrstvu, a to vyrovnání se dítěte s odchodem někoho blízkého,“ přiblížil dramaturg liberecké loutkové scény Vít Peřina.

V pohádce jsou důležití nejen herci, ale také promyšlená scéna. Uprostřed jeviště je zešikmená plocha, která připomíná postel. Přikrytá je ve vrstvách množstvím látek s nejrůznějšími vzory.

„Scéna je založená na textuře různých látek, které jsou navrstvené. Jako kdybyste měl řez zeminou a odkrýval jednotlivé části, a tak se dostával hlouběji a hlouběji k podstatě věci,“ vysvětlil záměr scénograf, řezbář a malíř Jan Brejcha, který scénu navrhl společně s textilní designérkou Zuzanou Ševčíkovou.

Loutky použité v pohádce Žabí zámek pocházejí z Jiřetína pod Bukovou

Vzory na látkách jsou dělané na zakázku a představují různá prostředí. Podle Jana Brejchy také reflektují místní tradici textilní výroby, stejně jako k regionu odkazují i použité loutky. „Přišlo nám vtipné, že když se to dělá přímo pro toto divadlo, vyjít ještě z nějakých místních tradic. Tyto loutky přímo vycházejí z malého muzea, které je v Jiřetíně pod Bukovou. Jsou to klasické soustružené hračky,“ doplnil výtvarník.

Pohádka Žabí zámek je určena dětem nejmladšího školního věku. Premiéru má v sobotu 26. února v 15 hodin. Naivní divadlo mělo původně pohádku uvést už 12. února, premiéra ale byla kvůli nemoci přesunuta.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související