Náhražky nám nechutnají. Hamrovský pekař peče vánoční cukroví z másla, ale možná naposledy

9. prosinec 2024

Kdo se pustil do pečení cukroví a dalších vánočních dobrot, určitě zjistil, že potřebné suroviny podražily. Od másla přes vejce po kakao. Vysoké vstupní ceny pociťují i v pekárnách. Do jedné z nich se zjistit, zda lze třeba drahé máslo nahradit něčím levnějším ale ještě si stále pochutnat, vydal redaktor Jaroslav Hoření.

Vánočky z hamerské pekárny

Ovlivní cenu cukroví, vánoček a dalších vánočních dobrot drahé máslo? A projeví se rostoucí ceny dalších surovin jako mléko a vejce v cenách běžného pečiva? A lze některé suroviny nahradit levnějšími variantami a přitom si stále pochutnat? S těmito otázkami se redaktor Jaroslav Hoření vydal do rodinné pekárny ve Velkých Hamrech.

„Od začátku prosince jsme také museli zareagovat na zvýšení cen a museli jsme přidat 7 korun na naší máslové střední vánočce,“ říká Lukáš Mašek z hamrovského pekařství.

I ceny dalších surovin šly nahoru, například čokoláda, která se hodně používá při výrobě vánočního cukroví. „Vánoční cukroví pečeme, ale cenu jsme nechali stejnou jako v minulém roce,“ říká Dana Mašková.

Některé drahé suroviny se dají levně nahradit a přitom si pochutnat. Například z Babiččiných receptů víme, že se používalo sádlo.

„Sádlo také používáme, z určité části třeba do vánočky, ale u vánočního cukroví jsme zůstali u másla. Ale uvidíme, jestli příští rok cukroví ještě budeme vyrábět. Protože cukroví je plné másla a už se tam to přestává vyplácet,“ vysvětluje pekař.

S náhražkami v podobě rostlinných tuků nesouhlasí. „Ne, ne, ne, naše šlehačka je od krávy a nepoužíváme šlehačku, která roste na poli, tyhle náhražky nám s manželkou nechutnají, ani domácích podmínkách nikdy nepoužíváme žádné rostlinné tuky.“

Suroviny jsou dražší i pro běžné pečení, plánuje tedy pekař zdražení svých výrobků. „Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet po Novém roce a podle toho se přizpůsobíme,“ říká paní Mašková a její muž dodává: „Myslíme, že ne, že máslo zase klesne tak, kde má být, a budeme v pohodě vyrábět naše zákusky a cukroví z másla. Nechceme slevit a nebudeme slevovat z naší kvality.“

A proč nechce pekař Mašek nakupovat vejce v akci? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související