Náhražky nám nechutnají. Hamrovský pekař peče vánoční cukroví z másla, ale možná naposledy
Kdo se pustil do pečení cukroví a dalších vánočních dobrot, určitě zjistil, že potřebné suroviny podražily. Od másla přes vejce po kakao. Vysoké vstupní ceny pociťují i v pekárnách. Do jedné z nich se zjistit, zda lze třeba drahé máslo nahradit něčím levnějším ale ještě si stále pochutnat, vydal redaktor Jaroslav Hoření.
Ovlivní cenu cukroví, vánoček a dalších vánočních dobrot drahé máslo? A projeví se rostoucí ceny dalších surovin jako mléko a vejce v cenách běžného pečiva? A lze některé suroviny nahradit levnějšími variantami a přitom si stále pochutnat? S těmito otázkami se redaktor Jaroslav Hoření vydal do rodinné pekárny ve Velkých Hamrech.
„Od začátku prosince jsme také museli zareagovat na zvýšení cen a museli jsme přidat 7 korun na naší máslové střední vánočce,“ říká Lukáš Mašek z hamrovského pekařství.
I ceny dalších surovin šly nahoru, například čokoláda, která se hodně používá při výrobě vánočního cukroví. „Vánoční cukroví pečeme, ale cenu jsme nechali stejnou jako v minulém roce,“ říká Dana Mašková.
Některé drahé suroviny se dají levně nahradit a přitom si pochutnat. Například z Babiččiných receptů víme, že se používalo sádlo.
„Sádlo také používáme, z určité části třeba do vánočky, ale u vánočního cukroví jsme zůstali u másla. Ale uvidíme, jestli příští rok cukroví ještě budeme vyrábět. Protože cukroví je plné másla a už se tam to přestává vyplácet,“ vysvětluje pekař.
S náhražkami v podobě rostlinných tuků nesouhlasí. „Ne, ne, ne, naše šlehačka je od krávy a nepoužíváme šlehačku, která roste na poli, tyhle náhražky nám s manželkou nechutnají, ani domácích podmínkách nikdy nepoužíváme žádné rostlinné tuky.“
Suroviny jsou dražší i pro běžné pečení, plánuje tedy pekař zdražení svých výrobků. „Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet po Novém roce a podle toho se přizpůsobíme,“ říká paní Mašková a její muž dodává: „Myslíme, že ne, že máslo zase klesne tak, kde má být, a budeme v pohodě vyrábět naše zákusky a cukroví z másla. Nechceme slevit a nebudeme slevovat z naší kvality.“
A proč nechce pekař Mašek nakupovat vejce v akci? Poslechněte si reportáž.
Související
-
Na návštěvě: Chlebem a koláči vonící řemeslná pekárna ve Velkých Hamrech
Hamerská pekárna získala za žitno-pšeničný kvasový chléb ocenění Výrobek roku Libereckého kraje. Nejen o chlebu si s Lukášem Maškem povídal redaktor Jaroslav Hoření.
-
5 fíglů na nejlepší čokoládovou polevu na vánoční cukroví od Josefa Maršálka
Jestli se chystáte zdobit své vánoční cukroví čokoládovou polevou, měli byste vědět pár důležitých věcí a dodržet tato doporučení.
-
Nejlepší linecké cukroví je od mistra světa v cukrařině Lukáše Skály, s ním neuděláte chybu
Mistr světa v cukrařině Lukáš Skála prozradil svůj recept na linecké cukroví. Upečte si letos s námi to nejlepší linecké na světě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.